ΥΓΕΙΑ

«Καμπανάκι» Μαγιορκίνη για κοκκύτη! Να εμβολιαστούν παιδιά, έγκυες και επίνοσα άτομα

Την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων γυναικών των παιδιών και των επίνοσων ατόμων, τόνισε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη.

«Υπάρχει έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ελλάδα καθώς και σε όλη την Ευρώπη και να επισημάνουμε ό,τι ο κοκκύτης δεν είναι ιός αλλά ένα βακτήριο. Αυτό σημαίνει ό,τι μπορεί να θεραπευτεί με αντιβιώσεις ενώ το βασικό στοιχείο της πρόληψης του γίνεται εδώ και χρόνια μέσω του εμβολίου» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤnews ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνοντας ότι κατά καιρούς υπάρχουν εξάρεις κοκκύτη.

Παράλληλα ο καθηγητής επιδημιολογίας τόνισε ότι η τωρινή έξαρση δεν είναι στα επίπεδα που ήταν προ πανδημίας.

«Αυτό που συστήνεται είναι οι έγκυες γυναίκες στην 25η με 26η εβδομάδα κύησης μέχρι το τέλος να κάνουν έναν αναμνηστικό εμβολιασμό ώστε να πάρει το μωρό τα αντισώματα που θα παράξει η μητέρα και να προστατευθεί τους πρώτους μήνες μέχρι να αναπτύξει ανοσία από τα εμβόλια που θα γίνουν στο 2ο 3ο μήνα, αφού θα έχουν γεννηθεί».

Όσον αφορά τα συμπτώματα ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε: « Τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια σε αρχικές φάσεις, δηλαδή συνήθως εάν κάποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλιο, αυτό που παρουσιάζει είναι ένα συνάχι και ίσως να μην έχει και καν πυρετική κίνηση. Και μετά από τις πρώτες 2 εβδομάδες αρχίζει ένας εντονότατο βήχας, παροξυσμός, δηλαδή βήχει για αρκετά λεπτά μέχρι που μπορεί να κάνει και εμετό. Στα παιδάκια μπορεί να είναι τόσο βαρύς ο βήχας που μπορεί να καταλήξουν και γι’ αυτό είχαμε και θανάτους από το συγκεκριμένο βακτήριο σε κάποια μωρά».

Τέλος τόνισε ο καθηγητής ό,τι :«Αυτό που συστήνουμε είναι ο εμβολιασμός των εγκύων και των παιδιών. Όλες οι έγκυες θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με τους γυναικολόγους τους για να κάνουνε το εμβόλιο τη σωστή χρονική στιγμή, ώστε να προστατεύσουν τα μωράκια όσο το δυνατόν περισσότερο ενώ πρέπει να τονιστεί ό,τι η κάλυψη του εμβολίου είναι αρκετά υψηλή».

Δείτε όσα είπε στην ΕΡΤ