ΥΓΕΙΑ

Μετά το «κράξιμο» τα γυρίζει ο ΕΟΠΥΥ: «Απαραίτητο το «τεστ Παπ»»

nai-telika-sto-Test-Pap-o-eopyy

Τελικά και ο «άγιος» φοβέρα θέλει. Τα γυρίζει ο ΕΟΠΥΥ μετά τις έντονες αντιδράσεις των ασφαλισμένων για το «τεστ Παπ».

Σε νέα του ανακοίνωση ο Οργανισμός διευκρινίζει πως σε ό,τι αφορά το “τεστ Παπ”, “σεβόμενος τις απόψεις των Ελλήνων γιατρών, θα αποζημιώνει τα τεστ για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας, μια φορά τον χρόνο”.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο ΕΟΠΥΥ “είναι ανοιχτός στον διάλογο και σε προτάσεις επιστημονικά τεκμηριωμένες προκειμένου να βελτιωθεί το πλαίσιο των κατευθυντήριων οδηγιών, που έχουν δοθεί και για τις άλλες διαγνωστικές εξετάσεις”.

Παράλληλα στην ανακοίνωση ο ΕΟΠΥΥ επισημαίνει πως … “καμία από τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις δεν περικόπτεται, αλλά ότι αντίθετα θα είναι διαθέσιμες και θα αποζημιώνονται για τους ασφαλισμένους”! Προς επίρρωση της δήλωσης αυτής παραθέτει και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία παρατηρείται “έκρηξη” σε τρεις κατηγορίες διαγνωστικών εξετάσεων. Ειδικότερα από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014 πραγματοποιήθηκαν 1.011.538 αξονικές τομογραφίες (κόστος 51,9 εκατ. ευρώ), 581.242 μαγνητικές τομογραφίες (κόστος 92,5 εκατ. ευρώ) και 639.699 τρίπλεξ (κόστος 25,6 εκατ. ευρώ).

Την ίδια ώρα πάντως ο Οργανισμός ενεργοποιεί ένα νέο σύστημα επιλογής συμβεβλημένων γιατρών. Εφεξής ο ΕΟΠΥΥ θα συμβάλλεται με ιδιώτες γιατρούς σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες ανάγκες των ασφαλισμένων κάθε περιοχής.