ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Μόσιαλος για παραλλαγή Όμικρον: Θα εκτιναχθούν τα κρούσματα

Σε σημερινή τηλεοπτική του εμφάνιση, ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον είναι ηπιότερη μετάλλαξη σε σχέση με τη Δέλτα. Παρόλα αυτά, προειδοποίησε ότι θα αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα και μάλιστα μαζικά καθώς οι δύο πρώτες δόσεις εμβολιασμού δεν προστατεύουν από ήπια νόσο.

Η τρίτη δόση του εμβολίου είναι ασπίδα και για την Όμικρον, διεμήνυσε όμως ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και εκτίμησε πως θα χρειαστεί η λήψη μέτρων για αναχαίτιση της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η επέλαση της μετάλλαξης θα χτυπήσει πρώτα τους ανεμβολίαστους.

Ηπιότερη από τη Δέλτα
Όπως σημείωσε στο OPEN ο κ. Μόσιαλος, με βάση τα πειραματικά δεδομένα γνωρίζουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα η μετάλλαξη Όμικρον είναι περισσότερο ήπια σε σχέση με τη Δέλτα αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και από τα κλινικά δεδομένα. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συγκρίνουμε τις επιπτώσεις της βαρύτητας της Όμικρον σε σχέση με της Δέλτα σε πληθυσμούς ανεμβολίαστων. Εκεί μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα», τόνισε.

Συμπεράσματα μέχρι στιγμής όμως βγαίνουν από την πορεία της μετάλλαξης και της πανδημίας γενικότερα σε διάφορες χώρες όπως είναι η Νότια Αφρική και η Μεγάλη Βρετανία.

Το μεγάλο ερώτημα
Τόνισε μάλιστα ότι το ερώτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι πραγματικά ηπιότερη από τη Δέλτα ή αν βλέπουμε ότι είναι ηπιότερη επειδή -μέχρι στιγμής- προσβάλλει νεότερους πληθυσμούς, όπως ο πληθυσμός της Νότιας Αφρικής που είναι πολύ νεότερος σε σχέση με της Ελλάδας.

Παρακάμπτει τα δύο πρώτα εμβόλια
Για τον λόγο που έχει σημάνει παγκόσμιος συναγερμός παρόλο που η μετάλλαξη Όμικρον δείχνει να έχει ηπιότερα συμπτώματα ο κ Μόσιαλος τόνισε ότι αυτό συμβαίνει διότι η νέα μετάλλαξη παρακάμπτει όλα τα εμβόλια όσον αφορά στην ήπια νόσο.

Η τρίτη δόση ασπίδα για τη βαριά νόσηση
«Αυτό ισχύει λιγότερο για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Αλλά αν κάνουμε την τρίτη δόση της Pfizer ή της Moderna ενώ έχουμε κάνει Johnson & Johnson η AstraZeneca, θα χτίσουμε πάνω στο εμβόλιο που έχουμε ήδη κάνει».  Η τρίτη δόση… χτίζει πάνω στις δύο προηγούμενες και μας προστατεύει από σοβαρή νόσο, τόνισε. «Το ότι θα κολλήσουν πολλοί και ήπια είναι δεδομένο».

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Επειδή όμως η νέα μετάλλαξη μεταδίδεται ταχύτατα αυτό σημαίνει ότι θα κολλήσουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι ταυτόχρονα. Το πρόβλημα που μπορεί να έχουμε σε μια χώρα σαν τη δική μας, με μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων είναι ότι μπορεί να νοσήσουν αρκετοί σοβαρά ενώ η δεύτερη μεγάλη ανησυχία είναι ότι μπορεί να κολλήσουν ταυτόχρονα πολλοί γιατροί, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλο πρόβλημα το ΕΣΥ.

Ο καθηγητής του LSE επεσήμανε πάντως ότι το νέο κύμα που θα προκαλέσει η Όμικρον θα είναι πολύ πιο γρήγορο σε σχέση με αυτό που έφερε η Δέλτα καθώς μεταδίδεται ταχύτερα.