ΥΓΕΙΑ

Όχι, δεν χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας- Ποια είναι η αλήθεια

Υπάρχει ένας δημοφιλής μύθος της ψυχολογίας, ο οποίος υποστηρίζει πως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκέφαλου τους. Και από αυτόν έχουν προκύψει ένας σωρός άλλες θεωρίες που προσπαθούν να ανακαλύψουν πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν οι άνθρωποι έβρισκαν τον τρόπο να αξιοποιήσω ένα λίγο μεγαλύτερο ποσοστό του πολύπλοκου αυτού οργάνου.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη και μαζί με την αποκάλυψή της καταρρίπτονται όλες οι παραπάνω θεωρίες.

Στην πραγματικότητα οι άνθρωποι χρησιμοποιούν όλο τον εγκέφαλο του, με την διαφορά πως δεν τον χρησιμοποιούν όλο ταυτόχρονα.

Το ήξερες; Να γιατί δεν ξεχνιέται το ποδήλατο (και όχι μόνο)

Είναι πολύ πιθανό οι περισσότεροι άνθρωποι να μην αξιοποιούν το πλήρες δυναμικό του εγκεφάλου τους διαρκώς, ωστόσο κάθε περιοχή είναι φτιαγμένη για να επιτελεί μια συγκεκριμένη η λειτουργία και αυτές τις περιοχές τις χρησιμοποιούμε στη διάρκεια μιας ημέρας ή μιας εβδομάδας.

Βεβαίως, το ψήγμα της αλήθειας που ενυπάρχει στις παραπάνω θεωρίες είναι πως πάντα ο ανθρώπινος εγκέφαλος δύναται να κάνει περισσότερα από αυτά που κάνει. Απλά, γιατί κάθε φορά που μαθαίνουμε κάτι νέο, ο εγκέφαλους ενεργοποιεί νέες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων για να αποθηκεύσει γνώσεις και μοτίβα συμπεριφοράς.

Η πρώτη εικόνα μαύρης τρύπας αποκαλύφθηκε και γέννησε την πιο θλιβερή θεωρία συνωμοσίας

Σε κάθε περίπτωση όμως μην φανταστείτε πως αυτές οι συνάψεις κυκλοφορούν μόνες κι έρημες, μαραζωμένες και άδειες περιμένοντας κάποιος να τις γεμίσει. Αντίθετα, είναι πάντοτε ενεργές.