ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία και Έλληνες – Οι κίνδυνοι και τι πρέπει να γνωρίζουμε

Συγκεκριμένα ο κλινικός διαιτολόγος και πρόεδρος της ΕΛ.Δ.Ε., κ. Δημήτρης Γρηγοράκης, ο ενδοκρινολογος και καθηγητής Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Κιόρτσης, ο ογκολόγος παθολόγος κ. Ιωάννης Γκιουλμπασάνης, η μοριακή βιολόγος κα Καλλιόπη Γκούσκου και η κλινική διαιτολόγος κα Γλυκερία Ψαρρά ανέλυσαν τα ανησυχητικά αποτελέσματα έρευνας που έκαναν κατά τη διάρκεια διήμερης εκδήλωσης για τη διατροφή στην Ελλάδα.

Το 63% των ατόμων που μετρήθηκαν σε δείγμα 5.442 ενηλίκων ατόμων (36% Άνδρες, 64% Γυναίκες), εμφάνισαν Κεντρική Παχυσαρκία, η οποία προσδιορίζεται από τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία ως μία πλέον επικίνδυνη μορφή που απειλεί σοβαρά την κατάσταση της υγείας. Συνολικά, η επεξεργασία των αποτελεσμάτων του δείγματος, αναφορικά με την κατάταξη σωματικού βάρους (με βάση το Δείκτη Μάζας Σώματος) έδειξε ότι το 22% ήταν Παχύσαρκα, το 39% Υπέρβαρα, το 28% Φυσιολογικού Βάρους και το 11% Λιποβαρή.

Τα «κακά» μαντάτα όμως συνεχίζονται, καθώς περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες – το 64% – εμφάνισε Ανεπαρκείς (κακές) διατροφικές συνήθειες (με βάση το εργαλείο εκτίμησης “Mediterranean Diet Assessment Tool”). Στο ίδιο ερώτημα, το 24% εμφάνισε Μέτριες διατροφικές συνήθειες, ενώ μόλις στο 12% οι διατροφικές συνήθειες χαρακτηρίζονται ως Πολύ Καλές. 

Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του διημέρου το χώρο επισκέφθηκαν πάνω από 14.000 άτομα, ενώ τουλάχιστον 5.400 ενδιαφερόμενοι (ενήλικες και παιδιά) είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν δωρεάν διατροφολογικό check-up, να αξιολογήσουν δηλαδή τη σωματική τους κατάσταση και τις διατροφικές τους συνήθειες. Ταυτόχρονα, τα ίδια άτομα σε κατ΄ ιδίαν συνεντεύξεις έλαβαν προσωπικές συμβουλές δίαιτας και διατροφής από μία πολυπληθή ομάδα περισσότερων από 60 διατροφολόγων μελών της ΕΛ.Δ.Ε., ενώ σε όλους τους επισκέπτες μοιράστηκε το ενημερωτικό έντυπο της ΕΛ.Δ.Ε. «Καταρρίπτοντας 10 κοινούς διατροφικούς μύθους».

Πηγή: naftemporiki.gr