ΥΓΕΙΑ

Παγώνη: Ξέρουμε από το 2009 για το Candida Auris! Είναι επιθετικό στέλεχος και βρίσκεται κυρίως στις ΜΕΘ

Για το μικρόβιο Candida Auris, που αναπτύσσεται μέσα στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη θνητότητα μίλησε η Ματίνα Παγώνη.

«Αυτό το στέλεχος δεν το μάθαμε τώρα. Το γνωρίζουμε από το 2009, στην Ιαπωνία. Όντως είναι επιθετικό στέλεχος και πρέπει να γίνεται γρήγορα ταυτοποίηση, ώστε ο ασθενής να πάρει θεραπευτική αγωγή. Το στέλεχος αυτό βρίσκεται στα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στο MEGA και πρόσθεσε πως «ο ασθενής πρέπει να απομονώνεται γρήγορα, ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχει επιτροπή λοιμώξεων στα νοσοκομεία που ενημερώνει τα τμήματα για το τι συμβαίνει».

Σημειώνεται ότι χθες ο Νίκος Σύψας, μιλώνταςστο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμωξιολόγων, ανέφερε ότι ο μύκητας Candida Auris προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα σε νοσοκομεία της Αθήνας και ειδικά στον Ευαγγελισμό. Ωστόσο η Ματίνα Παγώνη ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τα νοσοκομεία. «Δεν έχω στοιχεία για συγκεκριμένα νοσοκομεία. Δεν έχει σημασία σε ποιο νοσοκομείο είναι το στέλεχος, αλλά πώς θα αντιμετωπιστεί γρήγορα. Είναι πολύ δύσκολο στέλεχος, αλλά αν γίνει γρήγορα η ταυτοποίηση ώστε ο ασθενής να πάρει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τα πράγματα μπορούν να πάνε καλά» εξήγησε.

Το πολυανθεκτικό μικρόβιο προκαλεί πολλούς θανάτους. «Έχει μεγάλη θνησιμότητα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακριβή ποσοστό. Στο εξωτερικό το ποσοστό είναι στους 6 στους 10».