ΥΓΕΙΑ

Παιδικός βήχας. Τι κρύβει , τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν αντιληφθούν συγκεκριμένα συμπτώματα

paidikos bixas

Αυτή την εποχή τα περισσότερα παιδιά υποφέρουν από βήχα ο οποίος αρκετές φορές είναι επίμονος και ενοχλητικός μέχρι του σημείου που επηρεάζεται ο ύπνος τους, το φαγητό τους ακόμα και η απόδοση τους στο σχολείο στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτή την περίοδο που συνήθως ξεκινάει και η έξαρση των ιώσεων τις πιο πολλές φορές ο βήχας οφείλεται σε κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος δηλαδή είτε στο κοινό κρυολόγημα είτε σε διάφορους άλλους ιούς οι οποίοι προκαλούν λαρυγγίτιδα, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα ακόμα και πνευμονία.

Τα μικρότερα παιδιά όπως και αυτά της προσχολικής ηλικίας συχνά εμφανίζουν λαρυγγίτιδα η οποία εκδηλώνεται με θορυβώδη τρόπο, δηλαδή με πολύ έντονο και βαθύ βήχα, συριγμό στην αναπνοή και βράχος φωνής.

Οι γονείς όταν αντιληφθούν αυτά τα συμπτώματα πρέπει αμέσως να απευθυνθούν στον γιατρό τους.

Εάν πρόκειται για μια απλή ίωση, αυτή εμφανίζεται με βήχα που συνοδεύεται από πυρετό, καταρροή, κακοδιαθεσία και ρινική συμφόρηση. Συνήθως αυτή η κατάσταση διαρκεί 6-7 ημέρες.

Όμως μπορεί ο βήχας να διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή να γίνει χρόνιος και να οφείλεται είτε σε αλλεργικά αίτια είτε ακόμα και σε άσθμα (πολύ συχνή παιδική πάθηση ειδικά τα τελευταία χρόνια).

Πολλές φορές τα αλλεργικά αίτια πυροδοτούν το παιδικό άσθμα, η εκδήλωση του οποίου οφείλεται σε περιβαλλοντικούς και γενετικούς παράγοντες.

Τα κυριότερα συμπτώματα του παιδικού άσθματος είναι τα εξής:

  1. Βήχας (ξηρός ή παραγωγικός με βράσιμο ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες ή έπειτα από άσκηση)
  2. Συριγμός
  3. Δύσπνοια
  4. Πόνος ή σφίξιμο στο στήθος

Να επισημάνουμε ότι το παιδικό άσθμα εμφανίζεται πιο συχνά το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Αντιμετώπιση παιδικού βήχα

Εάν ο βήχας οφείλεται σε κάποια ιογενή λοίμωξη δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα πάρα μόνο υποστηρικτή θεραπεία εφόσον χρειάζεται (βρογχοδιασταλτικά φάρμακα). Δεν πρέπει οι γονείς να δίνουν από μόνοι τους αντιβηχικά, αντιισταμινικα ή αντιβιοτικά φάρμακα χωρίς να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Αυτό που βοηθάει αρκετά είναι η χορήγηση άφθονων υγρών για την ρευστοποίηση και την ευκολότερη αποβολή των εκκρίσεων.

Εάν όμως ο βήχας γίνεται χρόνιος και επίμονος τότε οπωσδήποτε οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σε ειδικό παιδίατρο για το παιδικό άσθμα ή σε πνευμονολογο για την επιβεβαίωση ή όχι της ύπαρξης παιδικού άσθματος.

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί παιδικό άσθμα το παιδί θα πρέπει να λάβει μακροχρόνια προληπτική αγωγή (εισπνεόμενα κορτικοειδή και πιθανόν βρογχοδιασταλτικά φάρμακα).

Το άσθμα είναι μία χρόνια νόσος οπότε πρέπει να γνωρίζουμε ότι ναι μεν τα συμπτώματα μπορεί να ελλείπουν αλλά η πλήρης υποχώρηση της νόσου μπορεί να αργήσει για πολλά χρόνια. Επίσης μπορεί να παραμείνει και αρκετά χρόνια σε καταστολή και να ξαναεμφανιστεί στην ηλικία των 20-25 χρόνων.

Το σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση του άσθματος και η έναρξη της κατάλληλης θεραπείας ούτως ώστε το παιδί να μην έχει κανένα περιορισμό στην υπόλοιπη ζωή του σε ότι αφορά τις καθημερινές του δραστηριότερες.

Tips:

  1. χλιαρά υγρά (γάλα, χαμομήλι, μέλι)
  2. Φυσιολογικό ορό στα ρουθούνια για απομάκρυνση των ρινικων εκκρισεων
  3. Καλός και τακτικός αερισμός του παιδικού δωματίου
  4. Πιθανή τοποθέτηση υγραντηρα ή λεκάνη με βραστό νερό στον χώρο.

 

ΑΝΑΣΤΆΣΙΟΣ Γ. ΠΡΟΙΣΚΟΣ

ΕΙΔΙΚΌΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ-ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ METROPOLITAN HOSPİTAL

ΙΑΤΡΕΊΟ: ΑΛΚΥΟΝΗΣ 14  Π. ΦΆΛΗΡΟ

ΤΗΛ:210 9815233 & 6944 671732