ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Παπαευαγγέλου: Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε διαρκές lockdown

Στοιχεία για τη σταθερή πορεία της πανδημίας του κορονοϊού έδωσε στη δημοσιότητα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι αυτά μπορεί να μας κάνουν να χαμογελάμε κάτω από τη μάσκα μας.

Όπως είπε: «Στην επικράτεια ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερός. Φαίνεται ότι λόγω του καιρού είναι δύσκολο να συμπιεστεί παραπάνω η πανδημία. Στην Αττική ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι 0,1 και στη Βόρεια Ελλάδα πολύ μικρότερος. Εξετάζοντας τα δεδομένα της πορείας της πανδημίας, ίσως να μπορέσουμε να χαμογελάσουμε κάτω από τη μάσκα μας, αφού τα δεδομένα είναι σταθερά».

Αναφερόμενη στο επίμαχο ζήτημα ανοίγματος του λιανεμπορίου, η κ. Παπαευαγγέλου σημείωσε: «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να βρούμε διεξόδους αλλά και να λειτουργήσει η οικονομία. Κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε ένα διαρκές lockdown. Με βάση όλα τα παραπάνω και με δεδομένη την αυστηρή υγειονομική επιτήρηση συναινέσαμε με την εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης. Πρέπει να καταφέρουμε να κρατήσουμε την καμπύλη των κρουσμάτων χαμηλά».

Παράλληλα, εξήγησε ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι κρίσιμοι και για έναν ακόμα λόγο, γιατί πρέπει να εμβολιαστούν σύντομα οι ευάλωτες ομάδες. Καταλήγοντας, ανέφερε: «Έρχεται πάλι στη συζήτησή μας η σημασία της ατομικής ευθύνης. Οι Έλληνες μπορούμε να κάνουμε πάλι την έκπληξη. Να αποτελέσουμε την εξαίρεση. Θα χρειαστεί να δείξουμε πειθαρχία. Στο χέρι μας είναι να το επιτύχουμε».

«Στην επικράτεια ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και ο κυλιόμενος μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι 650 κρούσματα ανά ημέρα. Ίσως να μπορέσουμε να χαμογελάσουμε κάτω από την μάσκα μας, καθώς δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά δεν επιβεβαιώθηκαν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις κάποιων», ανέφερε επίσης η κ. Παπαευαγγέλου.

Όπως επισήμανε, «ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι κάτοικοι της Αττικής, καθώς παρατηρείται ελαφρά αύξηση των κρουσμάτων. Συγκεντρώνονται περισσότερα από 2.500 ενεργά κρούσματα, δηλαδή ένας στους τρεις ασθενείς με Covid-19, όπως είπε, διαμένει στην Αττική και ιδιαίτερα ανησυχεί η Δυτική Αττική και ο Κεντρικός Τομέας.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε επίσης ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει μειωθεί και υπολογίζεται στους 1.700 ασθενείς, ενώ ο μέσος αριθμός ανά ημέρα ήταν 130, υποδιπλάσιος από αυτόν που είχαμε πριν από ένα μήνα.

«Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται σε μεμονωμένες περιοχές λόγω μικρών συρροών σε εργασιακούς χώρους ή λόγω οικογενειακών συγκεντρώσεων κατά την διάρκεια των εορτών, που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μην οδηγηθούμε σε έκρηξη κρουσμάτων. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη», τόνισε χαρακτηριστικά.