ΥΓΕΙΑ

Ποιες τροφές μπορούν να σας προσφέρουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός τους;

Ο οργανισμός μας χρειάζεται όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, αλλά κάποιες φορές η κακή διατροφή μας τις στερούν κάνοντας κακό στην υγεία μας.

Ωστόσο, οι απόψεις των ερευνητών διίστανται σε ό,τι αφορά τα συμπληρώματα διατροφής και αν αυτά είναι πράγματι χρήσιμα σε όσους τα παίρνουν. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, όμως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να λάβουν την ποσότητα θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται, μέσα από ενισχυμένες τροφές και τροφές ολικής άλεσης.

Χρειάζονται, λοιπόν, τα συμπληρώματα; Σε κάποιους ανθρώπους ναι. Στους χορτοφάγους και σε ανθρώπους άνω των 50 που η βιταμίνη Β12 δεν απορροφάται σωστά από τις τροφές, για παράδειγμα, η χρήση συμπληρώματος είναι απαραίτητη. Αν δεν υπάρχουν ιατρικά θέματα που να έχουν οδηγήσει το γιατρό σας στη χορήγηση συμπληρώματος, δοκιμάστε να λαμβάνετε τις βιταμίνες που χρειάζεστε από τις παρακάτω τροφές και πείτε «αντίο» στα σκευάσματα του εμπορίου.

Για βιταμίνη Α φάτε γλυκοπατάτα

Είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές του πλανήτη και πλούσια σε βήτα-καροτίνη, η οποία στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Μην ξεχνάτε ότι και η φλούδα της είναι πλούσια σε θρεπτική αξία, γι’ αυτό καλύτερα να την προτιμάτε βιολογική.

Για βιταμίνη Β6 φάτε μπανάνες

Το τέλειο, έτοιμο σνακ της φύσης, οι μπανάνες, αποτελούν καλή πηγή καλίου, αλλά και βιταμίνης Β6, με 2 μέτριες μπανάνες να μας παρέχουν το 44% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Άλλες τροφές πλούσιες στη βιταμίνη αυτή είναι ο ηλιόσπορος, τα φιστίκια Αιγίνης και η γαλοπούλα.

Για βιταμίνη Β9 φάτε μαυρομάτικα φασόλια

Η βιταμίνη Β9 είναι γνωστή και ως φυλλικό οξύ και μπορείτε να λάβετε το 89% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης από ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα μαυρομάτικα φασόλια. Η βιταμίνη αυτή είναι άκρως σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και τη συναισθηματική υγεία, ενώ μπορεί να επηρεαστεί από την κατανάλωση αλκοόλ, την κοιλιοκάκη, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και άλλες καταστάσεις. Βάλτε τα στη σαλάτα σας και απολαύστε τα.

Για βιταμίνη C φάτε πορτοκάλια

Κόψτε ένα πορτοκάλι και απολαύστε το ολόκληρο, με τις φυτικές του ίνες για να λάβετε και βιταμίνη C που τονώνει την άμυνα του οργανισμού, αλλά και φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνη Β1. Αυτή την εποχή, ακόμη περισσότερη βιταμίνη C θα σας χαρίσουν οι φράουλες, ενώ καλές πηγές είναι και το μπρόκολο, η πιπεριά, η ντομάτα, το ακτινίδιο, η λαχανίδα και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Για βιταμίνη D φάτε μανιτάρια πορτομπέλο

Για τη «βιταμίνη του ήλιου» το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βγαίνετε καθημερινά για 15 λεπτά στον ήλιο. Όταν δεν προλαβαίνετε, μπορείτε να τη λαμβάνετε και από διατροφικές πηγές, όπως τα μανιτάρια πορτομπέλο, αλλά και από τις σαρδέλες.

Για βιταμίνη Ε φάτε ηλιόσπορο

Μι μικρή χούφτα με ηλιόσπορους σάς παρέχει τη μισή από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Ε, ενώ ο θαυματουργός αυτός σπόρος σάς χαρίζει και μαγνήσιο και σελήνιο, που μειώνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Αν ο ηλιόσπορος δεν σας ενθουσιάζει, τότε καλές εναλλακτικές είναι οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι και τα αμύγδαλα.

Για βιταμίνη Κ φάτε μπρόκολο

Αν και ο trendy συγγενής του, η λαχανίδα, το επισκιάζει αρκετά, το μπρόκολο είναι ένα πολύ θρεπτικό λαχανικό. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο περιέχει περίπου 200% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Κ, που κάνει καλό στην υγεία των οστών και στο αίμα.

Για ασβέστιο φάτε ρόκα

Επιλέξτε αυτό το αρωματικό πράσινο λαχανικό, για μια πιο πλούσια σε ασβέστιο σαλάτα και καλύτερη σε γεύση! Στα 100 γραμμάρια μάς παρέχει 25 θερμίδες και περίπου το 16% του ασβεστίου που χρειαζόμαστε καθημερινά. Το σπανάκι, τα αποξηραμένα σύκα, το τόφου, τα αμύγδαλα, οι σαρδέλες είναι επίσης πολύ καλές πηγές ασβεστίου.

Για σίδηρο φάτε στρείδια

Είτε φρέσκα, είτε κονσέρβα, τα στρείδια είναι από τα πιο θρεπτικά θαλασσινά. Μια μερίδα ποσότητας ενός φλιτζανιού μάς χαρίζει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης και περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σιδήρου.

Για μαγγάνιο φάτε ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι μια οικονομική και πολύπλευρη τροφή, με 1 φλιτζάνι τους να καλύπτει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση σε μαγγάνιο και φυλλικό οξύ. Δοκιμάστε τα ως σούπα ή φτιάξτε χούμους με ταχίνι και λεμόνι για να τα απολαύσετε με ανατολίτικο τρόπο.

Πηγή: clickatlife.gr