Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Ποιο γνωστό φάρμακο μειώνει τα ποσοστά θανάτου από κορωνοϊό

Επιστημονική μελέτη για τον κορωνοϊό, η οποία έγινε από ερευνητές στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη στατινών, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλα αντιυπερτασικά φάρμακα, συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, η λήψη στατινών, δηλαδή φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου και λιγότερα περιστατικά μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό.

Η εκτενής μελέτη έδειξε, επίσης, ότι ο κίνδυνος θανάτου και άλλων αρνητικών αποτελεσμάτων δεν αυξήθηκε από τον συνδυασμό θεραπείας με στατίνες, αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE) και ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARB) -φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Παρόλο που οι στατίνες θεωρούνται απόλυτα ασφαλείς για τους ανθρώπους, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυξάνουν την έκφραση του ACE2, του υποδοχέα στον οποίο δεσμεύεται ο ιός SARS-CoV-2 και χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα. Από την άλλη, διαφορετικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το ACE2 προστατεύει όργανα όπως οι πνεύμονες από βλάβες που προκαλούν οι ιοί. Ως εκ τούτου, δεν έχει καταστεί σαφές πώς επηρεάζονται τα κλινικά αποτελέσματα ασθενών με COVID-19 από τη χρήση στατινών, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με τους αναστολείς ACE και τους ανταγωνιστές ARB, οι οποίοι συνταγογραφούνται συχνά μαζί με τις στατίνες και αυξάνουν την έκφραση του ACE2 στα ζώα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ποσοστά θνησιμότητας και δευτερεύοντα αποτελέσματα, όπως τα περιστατικά μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης, την εισαγωγή σε ΜΕΘ, το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσφορίας και βλάβες στο ήπαρ, τα νεφρά και την καρδιά. Επειδή οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία και είχαν υψηλότερα ποσοστά προβλημάτων στους πνεύμονες και χρόνιων παθήσεων, οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης ανάλυση στις υποομάδες ασθενών που αντιστοιχούσαν σε βασικά χαρακτηριστικά όπως η ηλικία, η σοβαρότητα της ασθένειας και προϋπάρχουσες παθήσεις.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι τα πρώτα κλινικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεώρηση ότι ο κίνδυνος θνητότητας από COVID-19 δεν αυξάνεται από τη χρήση αναστολέων ACE ή ARB σε συνδυασμό με τη θεραπεία με στατίνες», επισημαίνει ο Δρ. Li.

Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτου ασθενών με COVID-19 σχετίζονται άμεσα με τη χρήση στατινών, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με ACE αναστολείς ή ARB και, προς το παρόν, παραμένει ασαφές αν τα ευρήματα αφορούν και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.