Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Έως 6 εβδομάδες το διάστημα μεταξύ α’ και β’ δόσης του εμβολίου της BioNTech/Pfizer

Κάτω από «εξαιρετικές περιστάσεις» η δεύτερη δόση του εμβολίου της BioNTech/Pfizer μπορεί να χορηγηθεί σε έως έξι εβδομάδες από την πρώτη, τόνισε ο ΠΟΥ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πήρε θέση στον διάλογο καθώς όλο και περισσότερες χώρες σκέφτονται να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση, ώστε να παρέχουν κάποια μορφή προστασίας από τον κορωνοϊό σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Ο Αλεχάντρο Κραβιότο της αρμόδιας συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για την ανοσοποίηση (SAGE), δήλωσε ότι ενώ η επίσημη σύσταση της SAGE είναι να δοθούν δόσεις εμβολίου BioNTech / Pfizer εντός 21 έως 28 ημερών, «έχουν κάνει πρόβλεψη για χώρες σε εξαιρετικές περιστάσεις περιορισμένης προσφοράς εμβολίων και επιδημιολογικών ρυθμίσεων για καθυστέρηση της χορήγησης της δεύτερης δόσης για μερικές εβδομάδες, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που επωφελούνται από την πρώτη δόση».

Πάντως, σε αντίθεση με τη βρετανική απόφαση να αφήσουν έως 12 εβδομάδες μεταξύ της πρώτης και δεύτερης δόσης, η ομάδα SAGE του ΠΟΥ επιτρέπει διάστημα για μόνο 6 εβδομάδες.

Ο εκτελεστικός γραμματέας του SAGE, εξήγησε ότι αυτή η σύσταση βασίζεται στο ότι οι 6 εβδομάδες είναι το μέγιστο διάστημα για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα κλινικά δεδομένα.

naftemporikigr με πληροφορίες Politico