ΥΓΕΙΑ

Προστατέψετε την υγεία σας με αυτές τις τροφές!

Κανένα φαγητό δεν μπορεί να βελτιώσει μεμονωμένα μια κακή διατροφή ή να αποτρέψει χρόνιες ασθένειες.

Οι γιατροί και οι ειδικοί της διατροφής συμφωνούν ότι η κατανάλωση ποικίλων πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών είναι μονόδρομος για την καλή υγεία. Είναι επίσης σημαντικό να περιοριστεί το νάτριο, τα κορεσμένα λιπαρά και η επεξεργασμένη ζάχαρη.

Αλλά ορισμένα τρόφιμα παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία από ό, τι κάποια άλλα. Προσθέστε αυτά τα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε γεύμα σας.

Καρύδια

Όταν καταναλώνονται με μέτρο, τα ωμά καρύδια είναι μια υπέροχη προσθήκη στη διατροφή σας. Τα ακατέργαστα αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους και άλλοι ξηροί καρποί παρέχουν μια πλούσια δόση εδώδιμων ινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι επίσης εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα, όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.

Τα καρύδια μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, ειδικά όταν τα χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο πρωτεΐνης για το κόκκινο κρέας. Με βάση στοιχεία από πολλές μελέτες, οι εμπειρογνώμονες της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ εκτιμούν ότι η υποκατάσταση των καρπών με κέλυφος και άλλων υγιεινών πρωτεϊνών για το κόκκινο ή το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη έως και 35%. Επιλέξτε μη αλατισμένα καρύδια για να αποφύγετε την κατανάλωση πολύ νατρίου.

Μούρα

Οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα μύρτιλα είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, βιταμίνες και φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φυτοχημικά. Αυτές οι ενώσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

Για χρόνια, οι επιστήμονες έχουν καταλάβει ότι τα φυσικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μούρα, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να περιορίσει το στρες που έρχεται με τη γήρανση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry», προτείνει επίσης ότι τα μούρα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία και άλλες αλλαγές στον οργανισμό.

Σολομός

Λίγα τρόφιμα παράγουν τόσα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός. Χαμηλός σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, ο σολομός περιέχει μια γερή ποσότητα πρωτεΐνης ανά μερίδα. Είναι επίσης υψηλός σε βιταμίνες Β.

Η κατανάλωση σολομού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της αύξησης της πλάκας στις αρτηρίες, στην απόφραξη στα αιμοφόρα αγγεία, στη μείωση των επιπέδων επιβλαβών τριγλυκεριδίων και στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που απαντώνται στο σολομό, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, με καθυστερημένη έναρξη.

Φασόλια

Τα όσπρια, όπως τα μπιζέλια, οι φακές και τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά. Είναι καλές πηγές καλίου, σιδήρου και φωσφόρου. Είναι επίσης πλούσια σε εδώδιμες ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και να διατηρήσουν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη τοξικών ενώσεων και καρκινογόνων ουσιών από το σώμα σας.

Μπρόκολο

Τα φρέσκα, φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι συνήθως πιο γευστικά και πλούσια σε βιταμίνες από τις κονσέρβες ή τις κατεψυγμένες ποικιλίες. Το μπρόκολο είναι επίσης ένα από τα πιο υγιεινά. Περιέχει βιταμίνες Α και C και φολικό οξύ.

Όπως και άλλα σταυροειδή λαχανικά, περιέχει επίσης έναν παράγοντα καταπολέμησης του καρκίνου που ονομάζεται σουλφοραφάνη.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», υπογραμμίζει τα πιθανά οφέλη του μπρόκολου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Τα άτομα με καρκίνο της ουροδόχου κύστης που έτρωγαν περισσότερο μπρόκολο ήταν πιο πιθανό να επιβιώσουν στην περίοδο παρακολούθησης οκτώ ετών από ό,τι οι άνθρωποι που έτρωγαν λιγότερο. Σίγουρα μία από τις καλύτερες υπερτροφές που πρέπει να καταναλώνουμε συχνά μέσα στην εβδομάδα.

Κινόα

Η κινόα είναι ένας μικρός σπόρος που προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Μπορεί να αποτελέσει ένα καλό υποκατάστατο του λευκού ρυζιού ή των ζυμαρικών όταν προσπαθείτε να προσθέσετε περισσότερες ίνες και θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Είναι γευστική, εύπεπτη, χωρίς γλουτένη και με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Η κινόα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αν έχετε διαβήτη τύπου 2. Παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με ένα μπολ ρυζιού, χωρίς να σαρώνει το σάκχαρο του αίματός σας. Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύονται στο Αρχείο Εσωτερικής Ιατρικής, οι καθημερινές μερίδες κινόα και άλλων δημητριακών ολικής αλέσεως μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Πράσινο τσάι

Οι ασιατικές κοινότητες έχουν ασχοληθεί με τα οφέλη για την υγεία, του πράσινου τσαγιού, για πάνω από 5.000 χρόνια. Τα φύλλα του πράσινου τσαγιού περιέχουν το σύνθετο γαλακτικό επιγαλοκατεχίνης (EGCG). Αυτό το αντιοξειδωτικό πιστεύεται ότι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας αναφέρει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής σας πίεσης. Μπορεί επίσης να εμποδίσει τη φθορά των δοντιών.

Ενίσχυση της υγείας

Τροφές με ποικίλα οφέλη για την υγεία, οι υπερτροφές, όπως συνηθίζουμε να τις λέμε, μπορούν να δώσουν στη διατροφή σας υγιή ώθηση, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, απώλειας μνήμης και άλλων προβλημάτων υγείας. Αυτά τα τρόφιμα αποτελούν μια άριστη διατροφική ενίσχυση. Είναι ισχυρές πηγές βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και άλλων θρεπτικών ουσιών. Συχνά είναι υψηλές σε φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών. Αφεθείτε και επεκτείνετε τη διατροφή σας ώστε να συμπεριλάβετε τις υπερτροφές στο καθημερινό σας μενού.

Πηγή: iatronet.gr