ΥΓΕΙΑ

Πρώτοι σε εμφράγματα και εγκεφαλικά οι Έλληνες

thumbnail

Χάνουμε το προσδόκιμο ζωής λόγω καπνίσματος και παχυσαρκίας , σύμφωνα

Με έκθεση του ΟΟΣΑ για την υγεία. Οι Έλληνες κινδυνεύουμε περισσότερο από πολλούς άλλους λαούς από εμφράγματα και εγκεφαλικά, ενώ παρότι άλλες μεσογειακές χώρες κερδίζουν σημαντικά σε προσδόκιμο ζωής τα τελευταία χρόνια, δεν ισχύει το ίδιο και για την χώρα μας .

Το μόνο παρήγορο για τη χώρα μας είναι πως σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία δημοσιεύει το «Εθνος», εμφανίζει τη χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και χαμηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ.

Το προσδόκιμο των Ελλήνων, που στη δεκαετία του ’70 ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχει υποχωρήσει στην 20η θέση ανάμεσα στις 34 χώρες του ΟΟΣΑ. Με 80,7 έτη, βρίσκεται κάτω από το αντίστοιχο της Ισπανίας (82,5) και της Ιταλίας (82,3). Είναι οριακά υψηλότερο από εκείνο της Πορτογαλίας (80,5).

Την ίδια ώρα, η θνησιμότητα από εμφράγματα και εγκεφαλικά είναι σε επίπεδα ρεκόρ στην Ελλάδα, αφού πεθαίνουν 35.000 ετησίως. Με το ποσοστό καπνιστών στο 33% των ενηλίκων, η χώρα μας κατέχει τη χειρότερη θέση στον ΟΟΣΑ, όπου το μέσο ποσοστό είναι 20,7%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των ενηλίκων καπνιστών έχει μειωθεί αξιοσημείωτα τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις περισσότερες χώρες αλλά όχι στην Ελλάδα.

Δυσάρεστη πρωτιά έχει η Ελλάδα και στην παχυσαρκία, αφού είναι στην κορυφή ανάμεσα στις μεσογειακές χώρες, με το 19,6% του πληθυσμού να έχει σοβαρά προβλήματα με το σωματικό του βάρος. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι μόλις 10,4% στην Ιταλία, 15,4% στην Πορτογαλία και 16,6% στην Ισπανία.