ΥΓΕΙΑ

Σεξ και νηστεία: Πώς μας επηρεάζει η αποχή;

Ποια είναι όμως η πραγματική έννοια της νηστείας; Γιατί σαφώς δεν αφορά στην σωστή διατροφή με χαμηλά λιπαρά, αλλά για μια περίοδο περισυλλογής, ταπεινοφροσύνης και κάθαρσης.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πολύ απλά, πως όσοι επιθυμούν να νηστέψουν ως αποτέλεσμα της πίστης τους θα πρέπει να φανούν εγκρατείς και σε άλλες πτυχές της ζωή τους, πέραν του φαγητού.

 

"Νηστεύεις; Απόδειξέ το μέσα από τα έργα σου… Εάν δεις φτωχό, να τον ελεήσεις. Εάν δεις εχθρό, να συμφιλιωθείς μαζί του. Εάν δεις μια όμορφη γυναίκα, να μην την κοιτάξεις. Ας μη νηστεύει μόνον το στόμα… αλλά και το μάτι και η ακοή και τα χέρια και τα πόδια και όλα τα μέλη του σώματος. Τα χέρια, από την αρπαγή και την πλεονεξία. Τα πόδια, από τους δρόμους που οδηγούν σε αμαρτωλά θεάματα. Τα μάτια, να μην πέφτουν λάγνα πάνω σε όμορφα πρόσωπα ούτε να περιεργάζονται τα κάλλη άλλων.

Δεν τρως κρέας; Τα μάτια σου, ας μη φάνε την ακολασία. Η ακοή σου, ας μη δέχεται κακολογίες και διαβολές. Το στόμα, ας νηστεύσει από αισχρά λόγια και λοιδορίες. Αφού δεν είμαστε σαν τα ζώα, γιατί πρέπει να δαγκώνουμε και να τρώμε τους αδελφούς μας;" φέρεται να δηλώνει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Πόσο εύκολο είναι όμως να απέχει κανείς από τις σαρκικές απολαύσεις – πόσω μάλλον να αποφεύγει ακόμη και την σκέψη ή την ηδονή της εικόνα – ως απόδειξη της πίστης του;

Σεξ και νηστεία

Αναρωτηθήκαμε για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η αποχή από τη σεξουαλική δράση για 40 μέρες. Όλες οι έρευνες γύρω από το σεξ δείχνουν πως ένας άνθρωπος με ενεργή σεξουαλική ζωή τείνει να είναι πιο ευδιάθετος – φαίνεται πως κατά τη διάρκεια του σεξ απελευθερώνονται στον εγκέφαλο ουσίες που συμβάλουν σε αυτό – ενώ υπάρχουν ενδείξεις πως η σεξουαλική δραστηριότητα συμβάλει στη θωράκιση της υγείας και του ανοσοποιητικού.

Αν λοιπόν κάποιος απέχει, μπορεί αυτό να δημιουργεί άγχος και ένταση στην ψυχολογία του ή ακόμη και να εξασθενεί τον οργανισμό του;

Η σεξολόγος Εύη Κυράνα εξηγεί: "Ο άνθρωπος δεν παθαίνει κάτι αν δεν κάνει σεξ. Με άλλα η απουσία σεξ δεν απειλεί τη ζωή του ανθρώπου. Ωστόσο, μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του ανθρώπου και τη ποιότητα της σχέσης. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η απουσία σεξ για 40 μέρες επιφέρει προβλήματα υγείας, σωματικής ή ψυχικής. Άλλωστε, στη ζωή του ανθρώπου, συχνά μπορεί να έρχονται περίοδοι που το σεξ έρχεται σε δεύτερη μοίρα ή αποτελεί την τελευταία προτεραιότητα, π.χ. όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας, με τη γέννηση ενός παιδιού, όταν υπάρχει πολύ άγχος κλπ."

Αν ένας κάνει νηστεία και ο άλλος υπομονή

Πέρα από το οργανικό ζήτημα, υπάρχει και εκείνο της ψυχολογίας και της συνύπαρξης. Τι μπορεί να συμβαίνει με ζευγάρια που ένας νηστεύει και ο άλλος επιθυμεί να εξακολουθήσει τη σεξουαλική του ζωή κανονικά; Μπορώ εύκολα να αντιληφθώ πως ένας άνθρωπος επιλέγει συνειδητά την αποχή από το σεξ για λόγους πίστης, πως όμως μπορεί αυτό το θέμα να γίνει διαχειρίσιμο αν μπαίνει ανάμεσα σε ένα ζευγάρι;

Η κα. Κυράνα μας δίνει τους τρόπους που μπορεί ένα ζευγάρι να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο θέμα, που άλλωστε μπορεί να προκύπτει και σε κάθε περίπτωση και πέραν της νηστείας, όταν ένας επιθυμεί το σεξ και ο άλλος αρνείται ή δεν έχει διάθεση.

"Κάθε ζευγάρι έχει να διαχειριστεί πλείστα ζητήματα στα οποία διαφέρει ο ένας από τον άλλον. Επομένως, βασικό ζήτημα είναι οι τρόποι διαχείρισης των διαφορών. Η επικοινωνία και η διαπραγμάτευση είναι βασικά εργαλεία για τη διαχείριση των διαφορών. Κάποια ζητήματα είναι μικρής σημασίας, ενώ άλλα είναι μείζονος σημασίας. Το θέμα του σεβασμού της θρησκευτικής πίστης είναι συνήθως σημαντικό. Ωστόσο, όταν ο ένας επιλέγει να μην κάνει σεξ  κατά τη πε΄ριοδο της νηστείας, μπορεί ωστόσο να αυξήσει την εγγύτητα, π.χ. περισσότερο αγκαλιά, επικοινωνία, ωραίες στιγμές".

Το σώμα βρίσκει τρόπους να εκτονώνεται

Πιθανότατα να μην συζητούσαμε για ένα τέτοιο θέμα αν η διαδικασία της νηστείας για λόγους θρησκευτικούς δεν απαγόρευε και την αυτοϊκανοποίηση. Στα πλαίσια της αυτοσυγκράτησης και της καρτερικότητας, η χριστιανική ηθική επιβάλει αποχή από κάθε είδους σωματική ηδονή. Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν το ανδρικό σώμα δεν εκσπερματώνει για ένα χρονικό διάστημα, τότε ο οργανισμός απορροφά την παραγωγή σπέρματος πίσω στο σώμα. Επιπλέον, σε περιόδους σεξουαλικής έντασης που δεν εκτονώνεται, οι άνδρες ενδέχεται να βιώνουν οργασμούς ασυνείδητα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σε ό, τι αφορά στις γυναίκες, αν και κάτι παρόμοιο δεν είναι το ίδιο διαδεδομένο, φαίνεται πως και ο γυναικείος οργανισμός έχει επίσης την ικανότητα σεξουαλικής εκτόνωσης στον ύπνο.

Η υπομονή και η προσμονή αυξάνει την απόλαυση

Από την άλλη, φαίνεται πως η σεξουαλική ένταση μεγεθύνεται σε ζευγάρια που απέχουν για ένα διάστημα από το σεξ. Δεν είναι τυχαίο πως η υπομονή συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες αρετές σε όλα τα επίπεδα. Έτσι με το τέλος της νηστείας, ένα ζευγάρι που παρέμεινε πιστό στα θρησκευτικά του πιστεύω και απείχε για ένα χρονικό διάστημα από τα σεξουαλικά του καθήκοντα, μεγεθύνει την απόλαυση της ερωτικής συνεύρεσης.

πηγή : news247.gr

 Αυτά είναι τα 20 συναρπαστικά πράγματα που δεν γνωρίζατε για το σεξ

 'Οταν το κακό σεξ γίνεται αιτία χωρισμού