ΥΓΕΙΑ

Στη γειτονιά μας ο Έμπολα. Εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Τουρκία

IstanbulEbola81014sk

Με υψηλό πυρετό και διάρροια, ένας 46χρονος Τούρκος υπήκοος, που ζούσε και εργαζόταν στη Νιγηρία, διεκομίσθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, την Τετάρτη, με όλα τα στοιχεία να δείχνουν, ότι πάσχει από Έμπολα.

Σύμφωνα με τη Hurriet, ο 46χρονος άνδρας, επέστρεψε από τον Αφρική στην Τουρκία, πριν από 10 ημέρες, για να δει την οικογένειά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πάει σε ιδιωτική κλινική, πριν από τέσσερις μέρες, αλλά ο υψηλός πυρετός δεν υποχωρούσε, παρά τη φαρμακευτική αγωγή. Εκεί υπεβλήθη σε ιατρικές εξετάσεις, από τις οποίες προέκυψε ότι κατά πάσα πιθανότητα, τα συμπτώματά του, είναι αποτέλεσμα του ιού και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.

Απεβίωσε ο ασθενής στο Τέξας

Ο Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο Λιβεριανός που είχε προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και νοσηλευόταν στο Ντάλας, στην πολιτεία Τέξας των ΗΠΑ, απεβίωσε, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί.

Ο ασθενής, ο πρώτος που διαγνώστηκε ότι μολύνθηκε από τον ιό εκτός δυτικής Αφρικής, εξέπνευσε το πρωί της Τετάρτης.

«Με βαθιά θλίψη και απογοήτευση σας ενημερώνω για τον θάνατο του Τόμας Έρικ Ντάνκαν στις 07:51», ανέφερε μια εκπρόσωπος της νοσοκομείου, η Ουέντελ Ουάτσον.

Ο Ντάνκαν ασθένησε αφού επέστρεψε στο Τέξας την 20ή Σεπτεμβρίου από τη Λιβερία της δυτικής Αφρικής, όπου είχε πάει να επισκεφτεί μέλη της οικογένειάς του. Ο θάνατος του ασθενούς εντείνει τις ανησυχίες, για τα σενάρια ότι ο θανατηφόρος ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο μεταξύ, επιστήμονες που μελέτησαν στοιχεία για την εξάπλωση του Έμπολα και τα αεροπορικά ταξίδια προέβλεψαν μια πιθανότητα 75% ένα κρούσμα του ιού να φθάσει στη Γαλλία ως την 24η Οκτωβρίου και μια πιθανότητα 50% να φθάσει στη Βρετανία ως τότε.

Οι εκτιμήσεις αυτές, που αρχικά δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS Current Outbreaks βασίζονται στην υπόθεση ότι οι αερομεταφορές δεν θα επηρεαστούν από την επιδημία. Εάν υποτεθεί μια μείωση των πτήσεων κατά 80% —ήδη πολλές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις από και προς τις χώρες που πλήττονται— οι πιθανότητες της Γαλλίας να μεταφερθεί εκεί ένα κρούσμα του Έμπολα παραμένουν σημαντικές (25%) ενώ της Βρετανίας ανέρχονται στο 15%.

Ομπάμα: Εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος επιδημίας Έμπολα στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος πάντως, μία μέρα νωρίτερα, δήλωνε πως ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Ο πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ναι μεν η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «εξαιρετικά χαμηλή», εντούτοις δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για λάθη. «Λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα που έχουν ληφθεί, την ποιότητα του συστήματος υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών και τη φύση του ιού Έμπολα που δεν μεταδίδεται εύκολα, ο κίνδυνος της επιδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά χαμηλός» είπε ο Ομπάμα μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τις υγειονομικές αρχές και αξιωματούχους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Λευκός Οίκος μέχρι στιγμής δεν εξετάζει την περίπτωση επιβολής ταξιδιωτικής απαγόρευσης από τις χώρες της δυτικής Αφρικής αλλά ο Ομπάμα κατέστησε σαφές ότι γίνονται ορισμένα βήματα, ώστε να ενισχυθούν οι άμυνες των Ηνωμένων Πολιτειών ενάντια στον ιό Έμπολα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης εργάζονται στη θέσπιση πρόσθετων πρωτοκόλλων που θα αφορούν τον έλεγχο των επιβατών στις αεροπορικές πτήσεις ώστε να εντοπίζουν τους ανθρώπους που πάσχουν από το θανατηφόρο ιό ο οποίος έχει προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους στη δυτική Αφρική.

«Λάθος χειρισμοί» οδήγησαν στη μόλυνση της νοσοκόμας στην Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι οι λάθος χειρισμοί που έγιναν στην αντιμετώπιση ενός κρούσματος του Έμπολα ενδέχεται να οδήγησαν στη μόλυνση μιας νοσοκόμας, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας των ευρωπαϊκών χωρών συζήτησαν σήμερα τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν μετά την αποκάλυψη ότι η Ισπανίδα νοσοκόμα προσβλήθηκε από τον δυνητικά θανατηφόρο ιό.

«Η Ισπανία επιβεβαίωσε ότι σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές πώς προκλήθηκε η μόλυνση. Στις θεωρίες που διατυπώνονται περιλαμβάνεται και η πιθανή χαλάρωση ορισμένων διαδικασιών, όπως ο χειρισμός της σορού ή η απόρριψη των ιατρικών αποβλήτων», είπε ο Φρέντερικ Βίνσεντ, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ.

Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απέρριψε τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το σύστημα υγείας της χώρας του. «Το ισπανικό σύστημα υγείας είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας», είπε μιλώντας στο κοινοβούλιο στη Μαδρίτη.