ΥΓΕΙΑ

Στοιχεία σοκ για τις καισαρικές! Πόσες γίνονται στην Ελλάδα

Έξι στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα γεννιούνται με καισαρική τομή, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί επιτρεπτό ποσοστό για τις γεννήσεις με καισαρική το 15%. 
Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως στο Αγρίνιο οκτώ στα δέκα παιδιά γεννιούνται με καισαρική, ενώ στα Χανιά το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική ειναι 74,8%.
Τα στοιχεία που παραθέτει ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας (ΣΕΜΠ) σχετικά με τις καισαρικές τομές μόνο ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν:

Το 2016 ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να αποζημιώσει σε δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια 38.159 καισαρικές τομές και 28.319 φυσιολογικούς τοκετούς. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Παρατηρητηρίου Μαιευτικής Βίας Ελλάδας, υπάρχουν δομές υγείας στις οποίες οι καισαρικές τομές αγγίζουν το 83%, όπως στο νοσοκομείο του Αγρινίου, το 74,8% όπως σε κλινική των Χανίων, το 69% όπως στο νοσοκομείο της Σύρου και το 67,4% όπως στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Το 2017 οι καισαρικές διατηρήθηκαν στα ίδια -τρομακτικά- υψηλά επίπεδα αγγίζοντας το 58%.

Το ποσοστό αυτό σε επίπεδο χωρών του ΟΟΣΑ ανταγωνίζεται μόνο η Τουρκία, όπου ένας στους δύο τοκετούς γίνεται με καισαρική.
Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να καλέσει άμεσα τους αρμόδιους φορείς για την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου μείωσης των καισαρικών τομών.

Ενδεικτικά προτείνει τη δημιουργία birth centers (κέντρα γεννήσεων), τη δημιουργία επίσημης βάσης δεδομένων με στοιχεία τοκετών και τη σύσταση δικτύων μαιών-μαιευτών ως τις πρώτες δράσεις για τη μείωση των καισαρικών στη χώρα.