ΥΓΕΙΑ

Τα ω-3 σύμμαχος κατά της κατάθλιψης – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από τις καρδιοπάθειες, μειώνουν την πίεση του αίματος, διατηρούν την επιδερμίδα σφριγηλή και χωρίς ρυτίδες, προστατεύουν από την κατάθλιψη.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων, οπότε συσχετίζονται και με την εγκεφαλική λειτουργία.

Σύμφωνα με έρευνα τα ω-3 από ιχθυέλαια φαίνεται ότι μπορούν να καθυστερήσουν τη μείωση της γνωσιακής λειτουργίας σε ηλικιωμένους ενώ πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η πρόσληψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων δρα ευεργετικά ενάντια στα συμπτώματα της κατάθλιψης. 

Τροφές που θα μας βοηθήσουν να εντάξουμε τα ω-3 λιπαρά οξέα στην καθημερινότητά μας είναι ο λιιναρόσπορος, τα καρύδια, ο σολομός, το σκουμπρί, η πέστροφα, οι σαρδέλες, ο τόνος, η πέρκα, ο μπακαλιάρος, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα φιστίκια Αιγίνης, το σουσάμι, τα άγρια χόρτα. Στην αγορά μπορούμε πλέον να βρούμε ψωμί που έχει εμπλουτιστεί με τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, αυγά και εμπλουτισμένους χυμούς και  μαργαρίνες.

Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.