ΥΓΕΙΑ

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για νεογνό και μητέρα

Γράφει ο Δημήτρης Κακαλέτρης

www.drkakaletris.gr

ofeli_350x

 

Ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσιολογική συνέχεια μετά τον τοκετό. Όλες οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν, με την κατάλληλη βοήθεια, ενημέρωση και εκπαίδευση. Ελάχιστες μόνο γυναίκες δεν επιτρέπεται να θηλάσουν, όπως αυτές που λαμβάνουν φάρμακα τα οποία εντενδείκνυνται στο θηλασμό, οι γυναίκες με σοβαρές ψυχικές παθήσεις και εκείνες με ανατομικά προβήματα των μαστών-θηλών, που δεν αντιμετωπίζονται με βοηθητικά μέτρα.

Υποστηρίζουμε την αποκλειστική διατροφή του νεογνού με μητρικό γάλα για τους παρακάτω λόγους:

Πλεονεκτήματα θηλασμού

Για τη μητέρα:

– Ενισχύει τον δεσμό με το παιδί της και δημιουργεί ένα μοναδικό τρόπο επικοινωνίας.

– Εξασφαλίζει αντισύλληψη για τους τρείς πρώτους μήνες της λοχείας, εφόσον το νεογνό τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα.

– Βοηθάει στην ταχύτερη απώλεια βάρους, εφόσον η λεχώνα τρέφεται σύμφωνα με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο

– Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών

– Προστατεύει από οστεοπόρωση

– Εξασφαλίζει ευκολία στη σίτιση, αφού δεν απαιτείται αποστείρωση και οικονομία

Για το νεογέννητο:

– Το νεογνό, για τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του, δεν παράγει ελάχιστα αντισώματα και είναι ευάλωτο στις λοιμώξεις, ο θηλασμός λοιπόν του εξασφαλίζει αντισώματα από τη μητέρα του.

– Τα παιδιά που θηλάζουν γίνονται πιο έξυπνα.

– Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν ότι τα νεογνά που θηλάζουν αποκτούν καλό μεταβολισμό και εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα .

– Η συχνότητα άσθματος, εκζέματος και αλλεργιών ειναι μικρότερες στα παιδιά που θήλασαν.

Η διαδικασία είναι αρκετά επίπονη για κάποιες γυναίκες την πρώτη εβδομάδα, μέχρι να «εγκατασταθεί» πλήρως ο θηλασμός. Η μαία πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό της λεχώνας για να τη βοηθήσει με την διαδικασία, την κατάλληλη στάση, τη διατροφή και περιποίηση.

Η πολιτική που πρέπει να εφαρμόζουμε είναι να επιτρέπουμε στο νεογνό να θηλάζει ελεύθερα, συνήθως χρειάζεται κάθε 2-3 ώρες και περί τα 10-20 λεπτά από κάθε μαστό. Βασική μέριμνα της θηλάζουσας είναι, μετά από κάθε γεύμα, να αδειάζει τον μαστό της με θήλαστρο, εξασφαλίζοντας έτσι τη σωστή λειτουργία της γαλουχίας και ελέγχοντας έμμεσα την ποσότητα που έλαβε το παιδί.

Η ψυχολογική υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, η διατήρηση ήρεμου κλίματος κατά τον θηλασμό, η αποφυγή συμπληρώματος (ξένου γάλατος), η περιποίηση των θηλών, η αποφυγή τραυματισμού τους και η αποφυγή συμφόρησης των μαστών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του θηλασμού.