ΥΓΕΙΑ

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού που κάνουν… διακρίσεις! Εμφανίστηκαν στην Ευρώπη και όχι στην Κίνα!

Ερευνητές από τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία πραγματοποίησαν έρευνα σε ανθρώπους που νόσησαν από τον κορωνοϊό, προκειμένου να διαπιστώσουν την συχνότητα των συμπτωμάτων απώλειας γεύσης και όσφρησης.

Συμπτώματα τα οποία δεν παρατηρούνταν ιδιαίτερα συχνά σε ασθενείς στην Κίνα και την Ασία, αναφέρονται ολοένα και περισσότερο από ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη.

Στην έρευνα τους, συμπεριέλαβαν 417 ασθενείς από την Ευρώπη, ανθρώπους που μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό και που ωστόσο δεν ανήκουν στα βαριά περιστατικά. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: 9 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν πως έχασαν μέρος ή εξ ολοκλήρου την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τη λάθος αντίληψη! Ο ιός δεν πλήττει μόνο ηλικιωμένους!

Ο γιατρός, ΩΡΛ, Ζερόμ Λεσιάν, από το νοσοκομείο Φος ντε Σουρέσν της Γαλλίας και ένας από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, παρατηρεί στο γαλλικό Franceinfo πως προφανώς το φαινόμενο «είναι πολύ πιο σημαντικό σε σχέση με όσα παρατηρήσαμε στην Ασία. Στην Ασία, δεν είχαν αναφερθεί συχνά στο ζήτημα». Σε μια μόνο έρευνα, φαίνεται πως ένα ποσοστό 10 με 15% των Κινέζων ασθενών διαπίστωσε έλλειψη γεύσης και όσφρησης.

Οι πρώτοι που παρατήρησαν πως τα συμπτώματα αυτά ήταν πιο έντονα, ήταν οι Γερμανοί επιστήμονες, που περισυνέλεξαν στοιχεία από τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα πριν από δύο εβδομάδες. Εκεί, η εμφάνιση της απώλειας γεύσης και της όσφρησης – σε βαθμό που μητέρα δεν μπορούσε να αντιληφθεί την γεμάτη πάνα του μωρού της, όπως σημείωναν τότε – ήταν πολύ πιο σημαντική, σε σύγκριση με τα ευρήματα των Κινέζων ερευνητών.

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού είναι πρωτόγνωρη και ο νέος αυτός ιός αχαρτογράφητος, οι αιτίες που μπορεί να προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα στους Ευρωπαίους, σε σχέση με τους Κινεους, δεν μπορεί να είναι συγκεκριμένες.

«Μια πρώτη υπόθεση είναι πως ο ιός μεταλλάχθηκε» λέει ο Γάλλος ΩΡΛ. Μόλις την Τετάρτη, οι ισλανδικές Αρχές δήλωσαν πως σε τεστ που πραγματοποίησαν σε πολίτες της μικρής νησιωτικής χώρας, διαπίστωσαν μια σειρά από μεταλλάξεις, που μάλιστα τους οδηγούσαν στο συμπέρασμα πως ο τάδε ασθενείς μολύνθηκε από τον κορωνοϊό από κρούσμα στην Ιταλία, τη Βρετανία ή την Ισπανία. Οι ερευνητές εκεί έκαναν λόγο ακόμη και για μετάλλαξη που απαντάται στη δυτική ακτή των ΗΠΑ.

Η δεύτερη υπόθεση όμως που μπορεί να γίνει για την απώλεια γεύσης και όσφρησης, είναι πως οι Ευρωπαίοι διαθέτουν «ιστούς στη ρινική κοιλότητα πολύ πιο ευαίσθητους κατά την είσοδο του κορωνοϊού από την μύτη στον οσφρητικό βολβό, που μας επιτρέπει να νιώθουμε τις οσμές».