ΥΓΕΙΑ

Τελικά οι ασθενείς που μένουν «φυτά» καταλαβαίνουν τα πάντα σύμφωνα με έρευνα

astheneis-fyta

Άνθρωποι που έχουν θεωρηθεί «φυτά» μετά από ατυχήματα ή σοβαρά επεισόδια υγείας μπορεί να αντιλαμβάνονται πολύ καλά τι συμβαίνει γύρω τους, δείχνει νέα έρευνα.

Πολλοί ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό τραύμα ή βλάβη, φαίνεται να «ξυπνούν», αλλά να μην αντιδρούν στα ερεθίσματα. Ανοίγουν τα μάτια τους, κοιτούν γύρω, αλλά δεν φαίνεται να «ακούν» τι τους λένε άλλοι, ή να κάνουν εκκούσιες κινήσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που χαρακτηρίζονται «φυτά».

Πρόσφατες μελέτες έρχονται να αμφισβητήσουν αυτή την προσέγγιση, υποδεικνύοντας ότι κάποιοι μπορεί να έχουν επίγνωση, αλλά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Η χαρτογράφηση της δραστηριότητας στον εγκέφαλο και τα νεύρα 13 ασθενών-«φυτών» από ομάδα επιστημόνων του Κέμπριτζ, απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η σύγκριση έδειξε ότι τέσσερις από αυτούς, δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις, είχαν εγκεφαλική και νευρική δραστηριότητα σχεδόν όμοια με αυτή ενός υγιούς εθελοντή.

«Αυτό υποδεικνύει ότι κάποια από τα δίκτυα στον εγκέφαλο που υποστηρίζουν την συνείδηση μπορεί να έχουν διατηρηθεί καλά σε έναν αριθμό ατόμων που βρίσκονται σε μόνιμη κατάσταση φυτού», όπως σημείωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Σρίβας Τσένου.

Στη συνέχεια, οι τέσσερις ασθενείς που επέδειξαν έντονη δραστηριότητα μπήκαν σε μαγνητικό τομογράφο και σκαναρίστηκαν την ώρα που τους ζητείτο να φανταστούν ότι παίζουν τένις.

Τρεις από αυτούς παρουσίασαν έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα στην περιοχή που συνδέεται με τον σχεδιασμό της κίνησης, ένδειξη ότι αφενός αντελήφθησαν το αίτημα και αποφάσισαν να κάνουν αυτό που τους ζητήθηκε.

Οπως σημείωσε ο κ.Τσένου, αυτά τα δεδομένα αλλάζουν όχι μόνο τον τρόπο που βιώνουν οι οικογένειες των ασθενών το πρόβλημα, αλλά και την ίδια την περίθαλψή τους.

«Ξέρουμε από ανεπίσημα στοιχεία ότι οι νοσηλευτές και το προσωπικό βελτιώνουν την διάδρασή τους με τους ασθενείς, όταν μάθουν ότι μπορεί να υπάρχει ελπίδα επικοινωνίας»…