ΥΓΕΙΑ

Θέλετε να αποφύγετε τις ιώσεις; Πάψτε να αγγίζετε το πρόσωπό σας!

synaxi

Με τον χειμώνα να πλησιάζει , ο μισός κόσμος βασανίζεται ήδη από βήχα, συνάχι και κάθε είδους λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Όσοι όμως είναι αποφασισμένοι να βγάλουν όρθιοι τα φετινά κρύα, δεν αρκεί να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Πρέπει πάση θυσία να απομακρύνουν τα χέρια από το πρόσωπό τους.

Μελέτη αποκαλύπτει ότι διαρκώς τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με βακτήρια και ιούς επειδή αγγίζουμε το στόμα και τη μύτη μας με τα χέρια μας, τα οποία έχουν μολυνθεί απ’ οτιδήποτε αγγίζουμε στη διάρκεια της ημέρας.

Ωστόσο, λένε οι ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, ελάχιστοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τους αρρωσταίνουν τα ίδια τους τα χέρια.

«Υπάρχουν άπειρες ευκαιρίες για να ξαναμολυνθούν τα χέρια ανάμεσα σε δύο πλυσίματα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Βλάντιμιρ Αλόνσο, από το Τμήμα Διεθνούς Επιδημιολογίας & Πληθυσμιακών Μελετών (DIEPS) των ΝΙΗ. «Όταν είναι η εποχή των αερογενών λοιμώξεων, όπως η γρίπη και το κρυολόγημα, αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν».

Ο δρ Αλόνσο και οι συνεργάτες του παρατήρησαν στο μετρό της Ουάσινγκτον και της Φλοριανόπολης στην Βραζιλία, 249 περαστικούς, διαπιστώνοντας πως κατά μέσον όρο άγγιζαν κοινής χρήσεως αντικείμενα 3,3 φορές την ώρα και το πρόσωπό τους 3,6 φορές την ώρα.

Δεδομένου ότι σχεδόν κανένας δεν πλένει τα χέρια του 3 φορές την ώρα, η παρατήρηση αυτή σημαίνει ότι τα χέρια μας μολύνονται πιο γρήγορα απ’ ό,τι εμείς τα καθαρίζουμε.

Είναι εξάλλου πολύ καλά τεκμηριωμένο ότι οι ιοί της γρίπης, του κρυολογήματος και των άλλων εποχικών ιώσεων εισέρχονται εύκολα στον οργανισμό από τους βλεννογόνους του προσώπου – κυρίως από τη μύτη και το στόμα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Clinical Infectious Diseases».

Web Only