ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνει Ισραηλινή έρευνα για το εμβόλιο της Pfizer

Ισχυρή ανοσοαπόκριση θα μπορούσε να δημιουργήσει το εμβόλιο των εταιριών Pfizer/BioNTech στους ασθενείς, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, ισχυρίστηκε γιατρός στο Ισραήλ.

Ερευνητές, σε μια μικρή μελέτη που διενήργησαν, διαπίστωσαν ότι οι εμβολιασθέντες ανέπτυξαν έως και 20 φορές περισσότερα αντισώματα μέσα σε μια εβδομάδα από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων πιθανώς θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη ανοσοαναπόκριση, που θα μπορούσε να σταματήσει τον κορωνοϊό πριν ο φορέας τον διαδώσει, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει αποδειχθεί.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν γνώριζαν αν τα εμβόλια μπορούν να σταματήσουν τη μετάδοση και η χρήση τους αφορούσε στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτων. Μέχρι στιγμής η Pfizer δεν έχει δημοσιεύσει δεδομένα που να δείχνουν πώς το εμβόλιο επηρεάζει την εξάπλωση της νόσου.

Τι δείχνει η έρευνα

Οι παραγωγοί άλλων εμβολίων επίσης δεν έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλιά τους μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού. Η έρευνα που έγινε σε 102 υγειονομικούς στο Ισραήλ είναι η πρώτη ένδειξη για κάτι τέτοιο. Όλοι οι εμβολιασθέντες, πλην δύο, ανέπτυξαν αντισώματα σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από τους ασθενείς που ανέρρωσαν από κορωνοϊό.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Gili Regev-Yochay δήλωσε ότι οι εμβολιασθέντες έχουν υψηλές τιμές αντισωμάτων και είναι λογικό να υποθέσουμε ότι δεν θα καταστούν φορείς ή δεν θα είναι μεταδοτικοί. Ωστόσο διευκρίνισε ότι το συμπέρασμα δεν προκύπτει άμεσα, όπως μετέδωσαν οι International Business Times.

Οι γιατροί που έτρεξαν τη μελέτη διαπίστωσαν ότι οι 100 από τους 102 εμβολιασθέντες εμφάνισαν μεγάλη απόκριση αντισωμάτων μετά τις δύο δόσεις του εμβολίου. Επίσης, ένας δεν έδειξε μεγάλη ανταπόκριση, ενώ άλλο ένα περιστατικό βρίσκεται υπό έρευνα. Η μελέτη έγινε σε μέλη του προσωπικού στο Sheba Medical Centre στο Τελ Αβίβ.

Ο διευθυντής της Μονάδας Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσεων του νοσοκομείου, καθηγητής Regev-Yochay εκτιμά ως εξαιρετικά απίθανο τα άτομα που εμβολιάζονται και με τις δύο δόσεις να μεταδώσουν την ασθένεια. Αυτό εκτιμά ότι οφείλεται σητν ισχυρή ανοσία που αναπτύσσουν, ώστε ο κορωνοϊός να μην μπορεί να αναπαραχθεί στο σώμα τοςυ.

Ωστόσο, αν τα εμβόλια δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ο κορωνοϊός ενδέχεται να συνεχίσει να κυκλοφορεί για λίγο στο σώμα τους. Κάτι τέτοιο δεν θα προκαλέσει νόσηση, αλλά θα τους επιτρέψει να μεταδώσουν τη νόσο.