ΥΓΕΙΑ

Τι να προσέξουμε την Πρωτοχρονιά με γρίπη και κορωνοϊό εξηγεί ο Μαγιορκίνης

«H γρίπη αυτή τη στιγμή έχει μια από τις πιο μεγάλες εξάρσεις που έχουμε δει στην προ Covid εποχή γιατί τα δύο χρόνια που είχαμε Covid δεν υπήρχε κυκλοφορία της γρίπης λόγω των περιοριστικών μέτρων. Θα πρέπει να δούμε πόσο πιθανό είναι αυτό να δημιουργήσει μια πίεση στο σύστημα υγείας» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Καταρχήν έχουμε ένα σύστημα υγείας πολύ πιο προετοιμασμένο από προηγούμενα χρόνια. Δεν έχουμε αναμονές για ΜΕΘ ενώ  άλλες χρονιές υπήρχαν αναμονές για τις ΜΕΘ, για τη γρίπη. Δεν διαφαίνεται λοιπόν μια πίεση για το σύστημα υγείας, η οποία αυτό που αφορά και τον γενικό κόσμο είναι να χρειαστεί να πάρουμε κάποια μέτρα. Άρα μέτρα δεν διαφαίνονται πουθενά. Έχουμε δει πως κινήθηκε στην Αυστραλία, στο νότιο ημισφαίριο να θυμίσω ότι ο χειμώνας είναι ήταν το καλοκαίρι και είδαν ότι ήρθε η γρίπη δύο μήνες νωρίτερα. Είχαν μία από τις πιο έντονες γρίπες που έχουν ζήσει, αλλά ήταν πλήρως διαχειρίσιμη γιατί πλέον τα συστήματα υγείας έχουν ετοιμαστεί και εξοπλιστεί καλά» σημείωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των  εμπειρογνωμόνων.

«Εγώ θα επικεντρωθώ πάλι στις πάντα, στις ευάλωτες ομάδες. Όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να προστατευθούν και όχι μόνο για την Covid, όχι μόνο για τη γρίπη γιατί υπάρχουν και άλλοι ιοί που μπορούν να τους χτυπήσουν. Για την Covid τώρα έχουμε καταπληκτικές θεραπείες για τους άλλους δεν έχουμε. Άρα λοιπόν θα πρέπει να προστατευτούμε για όλους τους άλλους αναπνευστικού ιούς, να προσέξουν όσοι είναι ευάλωτοι και ανοσοκατεσταλμένοι να χρησιμοποιούν τη μάσκα και όσοι δεν έχουν πάει να κάνουν το εμβόλιο να πάνε να το κάνουν ακόμα και τώρα» σημείωσε.

Δείτε όσα είπε στην ΕΡΤ