ΥΓΕΙΑ

Το σχέδιο της Ελλάδας για να αμυνθεί στον Έμπολα. Σε ποιο νοσοκομείο θα αντιμετωπισθούν κρούσματα

empola

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και της χώρας μας για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρούσματος του ιού Εμπολα εντός των συνόρων.

Εκτός από τις συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αλλά και τις τηλεδιασκέψεις με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ήδη έτοιμος ο ειδικός χώρος στον οποίο θα νοσηλευθεί ενδεχόμενο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα, έχει ορισθεί το εργαστήριο «αναφοράς» για τον ιό, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα, απομονωμένο κτίριο σε χώρο του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ έχει ήδη ετοιμαστεί ειδικά, προκειμένου να φιλοξενήσει, εφόσον χρειαστεί, κρούσμα του ιού Εμπολα στην Ελλάδα.

aglaia kiriakoy

Ήδη έχει τοποθετηθεί ο κατάλληλος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και έχουν γίνει οι απαραίτητες προμήθειες αναλώσιμων υλικών ώστε ο χώρος αυτός να είναι απολύτως αυτόνομος σε ενδεχόμενη ενεργοποίησή του. Επιπλέον, έχει ορισθεί και η ομάδα υγειονομικού προσωπικού που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα του ιού Εμπολα στη χώρα μας.

Από το καλοκαίρι, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τον χειρισμό ύποπτου κρούσματος του ιού καθώς και για τα συμπτώματα και τα στοιχεία του ιστορικού ενός ασθενούς, που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τον μηχανισμό.

«Είμαστε σε ένα στάδιο που ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται για τον αιμορραγικό πυρετό Έμπολα», αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κρεμαστινού, η οποία εκφράζει την αισιοδοξία ότι σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα του ιού στην Ελλάδα, «θα κυλήσει ομαλά».

Προς το παρόν, συναγερμός για πιθανό ύποπτο κρούσμα του επικίνδυνου ιού έχει σημάνει μόλις μία φορά, τον περασμένο Αύγουστο, και αφορούσε αλλοδαπό ταξιδιώτη.