3 top δεξιά, ΥΓΕΙΑ

Το σύμπτωμα που δείχνει παρβοϊό – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Ο θάνατος του 3,5 ετών κοριτσιού από παρβοϊό στον παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ήταν η αφορμή για να πάνε οι περισσότεροι γονείς τα παιδιά τους για εξετάσεις και έτσι να εντοπιστεί η συρροή κρουσμάτων.

Μετά το τραγικό περιστατικό με το παιδί που έχασε τη ζωή του από παρβοϊό, η διεύθυνση του σχολείου ενημέρωσε έγκαιρα τους γονείς και τους συμβούλευσε να μιλήσουν με τον γιατρό τους ούτως ώστε να προχωρήσουν σε προληπτικές εξετάσεις για τα ποσοστά της τροπονίνης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκε στο σχολείο και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που διενήργησε προληπτικούς ελέγχους.

Μετά τις εξετάσεις που έγιναν στα παιδιά, ακόμα ένα εντοπίστηκε με πολύ αυξημένη τιμή της τροπονίνης και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για δύο εβδομάδες με περικαρδίτιδα στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ωνάσειο με μυοκαρδίτιδα.

Το παιδί δεν διατρέχει κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον παιδικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μετά τη συρροή κρουσμάτων χρειάστηκε να μείνει κλειστός για δύο εβδομάδες, στην αρχή οι γονείς νόμιζαν ότι τα παιδιά που εντοπίστηκαν θετικά στον παρβοϊό είχαν κάποια αλλεργία, αφού το μόνο σύμπτωμα που εμφάνισαν ήταν τα κόκκινα μάγουλα και έτσι δεν ανησύχησαν.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου εξήγησε ότι πρόκειται για έναν ιό που υπάρχει εδώ και χρόνια, και ο οποίος εμφανίζει συμπτώματα ήπιας λοίμωξης.

«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο. Πάντα βλέπαμε παρβοϊούς και πάντα βλέπαμε τη λεγόμενη πέμπτη νόσο. Ιλαρά, ερυθρά, ανεμοβλογιά, οστρακιά, είχαμε και την πέμπτη νόσο που οφειλόταν σε αυτόν τον ιό. Σε έναν ιό κυτταροτοξικό, Β19, έτσι λέγεται. Όταν κολλήσει κάποιο άτομο, κολλάει από ανθρώπους σε ανθρώπους, γιατί υπάρχει και παρβοϊός που κολλάει στις γάτες και στους σκύλους. Δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Αν κολλήσεις, μία με δύο εβδομάδες παρουσιάζεις μια ήπια λοίμωξη, σαν ένα κοινό κρυολόγημα – μυαλγία, πονοκέφαλος. Αυτό που κάνει είναι ότι βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο σαν να έχω δεχθεί μια έντονη σφαλιάρα, ένα ράπισμα. Να φανταστείτε, όλος ο ενήλικος πληθυσμός να το έχει περάσει, γι’ αυτό έχουμε αντισώματα της τάξης του 60%. Ένα ποσοστό 20%-30%, και μάλιστα των γυναικών, δεν το έχει περάσει», είπε ο παιδίατρος.

«Κάνει όμως κάποιες επιπλοκές σε σπάνιες περιπτώσεις. Προσβάλλει τις αρθρώσεις κυρίως στους ενήλικες και κάνει αρθρίτιδα. Ο ιός χτυπά τους πάντες. Σε σπάνιες περιπτώσεις κάνει καρδίτιδα, όπως όλες οι ιώσεις. Δεν υπάρχει ιός που να μην προσβάλλει το μυοκάρδιο. Όταν υπάρχουν και άλλες συν-λοιμώξεις, ο ιός βρίσκει ευκαιρία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά», πρόσθεσε.

Παράλληλα επισήμανε την περίπτωση των εγκύων. «Αυτό που θέλω να ενημερώσω είναι ότι προσβάλλει τις εγκύους. Οι έγκυες, όταν προσβληθούν στο πρώτο, δεύτερο ή στον τρίτο τρίμηνο, ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή να γεννηθεί νεκρό το μωρό. Μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή τους».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει εμβόλιο, απάντησε «όχι».

Δείτε όσα είπε στον ΣΚΑΪ