ΥΓΕΙΑ

Το βότανο που προστατεύει από τον διαβήτη

Τα βότανα και τα μπαχαρικά δεν είναι μόνο ένα απαραίτητο συστατικό για να νοστιμίσει το φαγητό μας αλλά και ένας τρόπος για να θωρακίσουμε την υγεία μας, αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν σημαντικά οφέλη.

Ένα βότανο που χρησιμοποιούμε συχνά στην ελληνική κουζίνα, ο μαϊντανός, προστατεύει τόσο από τον διαβήτη όσο και από τον καρκίνο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, τα 10 κλωναράκια μαϊντανού καλύπτουν:

το 205% της ημερήσιας ανάγκης ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ
το 22% της βιταμίνης C και
το 17% της βιταμίνης Α.
Ο μαϊντανός περιέχει συστατικά (μυρικετίνη και απιγενίνη) που προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος και του μαστού, αλλά και μεγάλες ποσότητες χλωροφύλλης, που ακυρώνουν την καρκινογόνο επίδραση των ετεροκυκλικών αμινών, ουσίες που παράγονται κατά το ψήσιμο των τροφών σε υψηλή θερμοκρασία.

Η μυρικετίνη, επίσης, έχει δείξει σε έρευνες σε ζώα ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των σακχάρων στο αίμα αλλά και να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, προστατεύοντας από τον διαβήτη.