ΥΓΕΙΑ

Βλάπτει η καθιστική ζωή – Δείτε το βίντεο

kathistikh-zoh

Σε ένα έξυπνο και κατατοπιστικό βίντεο, η ομάδα των Asap Science παρουσιάζει σε μόλις 3 λεπτά όλες τις επιπτώσεις που έχει η καθιστική ζωή στο σώμα μας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο βίντεο, όταν καθόμαστε καίμε μόλις 1 θερμίδα το λεπτό και μειώνεται αισθητά η ροή του αίματος μας, ενώ στις 24 ώρες σερί καθισιού η ινσουλίνη πέφτει κατά 40%, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον αν για 2 εβδομάδες κάθεστε τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα, αυξάνονται τα ποσοστά κακής χοληστερόλης στον οργανισμό, ενώ τα ένζυμα που ευθύνονται για τη διάσπαση του λίπους στον οργανισμό, πέφτουν κατακόρυφα. Ταυτόχρονα οι μύες αρχίζουν να εξασθενούν, ενώ μειώνεται η ροή του αίματος που στέλνεται στην καρδιά αλλά και στον εγκέφαλο. Ως συνέπεια αυτού, στο ένα χρόνο καθισιού, οι λειτουργίες του εγκεφάλου μειώνονται αισθητά.

Στα 10 με 20 χρόνια καθισιού, υπολογίζεται ότι το προσδόκιμο όριο ζωής σας έχει μειωθεί κατά 7 με 8 χρόνια. Παράλληλα οι πιθανότητες θανάτου από καρδιοπάθεια αυξάνονται κατά 64% και από καρκίνο του προστάτη ή του μαστού κατά 30%.

Αντίθετα, αν ένας άνθρωπος κάθεται για λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα, τότε το προσδόκιμο όριο ζωής του θα αυξηθεί κατά 2 περίπου χρόνια.

http://youtu.be/uiKg6JfS658