ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός, ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Oι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην προτεραιότητα για εμβολιασμό

Σε αναμονή για την οριστικοποίηση του τρόπου προγραμματισμού του εμβολιασμού τους βρίσκονται οι φαρμακοποιοί έπειτα από τη διαβεβαίωση που δόθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε προτεραιότητα για εμβολιασμό κατά της λοίμωξης covid-19.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Απόστολος Βαλτάς, αναφέροντας ότι σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη για το θέμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό, έθεσε το θέμα της προτεραιότητας και των φαρμακοποιών στον εμβολιασμό. «Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διαβεβαίωσε ότι οι φαρμακοποιοί εξ’ αρχής ήταν στην προτεραιότητα του Υπουργείου για εμβολιασμό κατά της Covid-19 και εντός των επομένων ημερών θα γίνουν επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα αυτό» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Ωστόσο, το θέμα έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στον χώρο των φαρμακοποιών, όπως εκφράστηκαν και από τους μεγάλους φαρμακευτικούς συλλόγους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας προσβλητική και απαράδεκτη την απόφαση του υπουργού Υγείας να μην περιληφθεί ο κλάδος των φαρμακοποιών στο Εθνικό Σχέδιο «Ελευθερία» και στις ομάδες της πρώτης φάσης στις οποίες θα χορηγηθεί το εμβόλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ο οποίος επισημαίνει τον διαχωρισμό των υγειονομικών και των φαρμακοποιών και χαρακτηρίζει απαράδεκτη την μη ένταξη των φαρμακοποιών στον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό.

«Οι φαρμακοποιοί από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας, έχουν συμβάλει καθοριστικά με την καθημερινή παρουσία τους στο πάγκο στην προάσπιση της δημόσιας Υγείας, αντιμετωπίζοντας εξίσου σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους όπως και οι υπόλοιποι υγειονομικοί. Ο διαχωρισμός αυτός πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία των φαρμακοποιών αποτελεί προσβολή για ολόκληρο τον κλάδο» αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Αντιδράσεις και από τους ιδιώτες πνευμονολόγους

Η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας (ΕΝΘΕ) έχει στείλει ήδη επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό κ. Βασίλη Κικίλια στην οποία ζητά οι ιδιώτες ιατροί Πνευμονολόγοι, ανεξαρτήτου ηλικίας ,να συμπεριληφθούν στη χρονική προτεραιότητα των εμβολιασμών.

Παράλληλα, και η Εταιρία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας (ΕΝΘΕ) ζητεί από το υπουργείο Υγείας οι ιδιώτες ιατροί Πνευμονολόγοι, ανεξαρτήτως ηλικίας να συμπεριληφθούν κατά προτεραιότητα με τους άλλους υγειονομικούς στους εμβολιασμούς για τον κορωνοϊό.

«Είμαστε οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαμε στο κάλεσμα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη μάχη που δίνει με τον κορονοϊό. Η ΕΝΘΕ, και όχι μόνο, «ενεργοποιώντας» τα μέλη της σε ολόκληρη τη χώρα, έβαλε πλάτη στην προσπάθεια αυτή. Άλλωστε εδώ και 10 μήνες οι πνευμονολόγοι της, μάχονται στην πρώτη γραμμή και μάλιστα, παντού. Ωστόσο μετά λύπης διαπιστώνουμε ότι δεν βρισκόμαστε πουθενά στο εμβολιαστικό πλάνο της κυβέρνησης» τονίζουν οι πνευμονολόγοι.