GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Μια αυλή στην καρδιά της Αθήνας- Σαν σε νησιώτικο πανηγύρι

Γράφει ο Δημήτρης Γιαγτζόγλου

Τρίτη βραδάκι. Ραντεβού με φίλους για κρασάκι. Έχουμε στέκια. Αν βρεις ένα μαγαζί που περνάς όμορφα δεν το αλλάζεις. Κανόνας. Δεν σημαίνει ότι δεν δοκιμάζεις. Ρωτώντας πας στην πόλη, έτσι κι αλλιώς. Αλλά όταν είμαι κουρασμένος θέλω να χυθώ στην καρέκλα, θέλω να μην ψάχνω σε άγνωστο κατάλογο, θέλω γεύση γνώριμη και δοκιμασμένη, και το σημαντικότερο θέλω πρόσωπα τριγύρω μου να χαμογελάνε. Αυτά τα στανταράκια μου αρέσουν και με ξεκουράζουν. Και στην αυλή στο Πυρολίκι στον Κεραμεικό, ναι νιώθεις σαν να είσαι σε ένα πανηγύρι σε νησί. Στην καρδιά της Αθήνας.

Η Άννυ, ιδιοκτήτρια του μαγαζιού. Μια κοπέλα κι αυτή χαμογελαστή. Μεγάλωσε στα Μελίσσια και κάποια στιγμή έμεινε στην περιοχή. «Έβλεπα μια κλειστή αυλή. Ένα γκρι κουτί. Και σκεφτόμουν ότι θα ήταν ωραίο να γίνει ένα μαγαζί με αυτή την αυλή. Γύρω γύρω από την αυλή δεν υπάρχει τίποτα. Έχει μια ανοιχτωσιά (πόσο όμορφη λέξη). Βλέπεις τον ουρανό. Τρως κάτω από τον ουρανό. Και τον χειμώνα μέσα είναι μια χαρά. Ανοιχτή κουζίνα, παρεϊστικη ατμόσφαιρα, φωτιές, αλλά προτιμώ την αυλή. Είναι άλλη η διάθεση του κόσμου, άλλη η διάθεση η δική μας. Είναι σαν σκηνικό». Το Πυρολίκι άνοιξε το 2014. Μέσα στην κρίση. «Τεράστιο ρίσκο εκείνη την εποχή για μένα» λέει η Άννυ αλλά «σε μένα πήγε θαυμάσια».

Όταν περπατάς στην περιοχή έχεις έντονη στην αίσθηση ότι περπατάς σε γειτονιά. Άλλης εποχής. «Φαντάσου ότι το πρωί  για παράδειγμα αν βγεις στο μπαλκόνι θα πεις μια καλημέρα και με τους γείτονες από τα γύρω σπίτια. Και η γειτονιά μας καλοδέχθηκε. Μας υποστηρίζει».

Το μενού είναι πλούσιο και καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα της ελληνικής παράδοσης και γαστρονομίας. Ξεκινάς με ρακή και λαχταριστούς μεζέδες για να συνεχίσεις με εκπληκτικά πλούσια πιάτα. Η Άννυ αγαπάει την Κρήτη και για αυτό η βάση της κουζίνας είναι η κρητική κουζίνα. Σιουφιχτά, απάκι, σταμναγκάθι, σαλιγκάρια. αλλά δεν μένουν σε αυτά. Παράδειγμα το πιάτο με τις μακαρούνες της Καρπάθου. Τυριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Ο Βαγγέλης Αγαπητός είναι ο σεφ. Μέσα στην ανοιχτή κουζίνα, μέσα στις φωτιές, αγαπάει αυτό που κάνει και τον βλέπεις. Φαίνεται. Αν γυρίσει πίσω ένα πιάτο που έχει μένει και μια κουταλιά φαγητό αρχίζει και ρωτάει γιατί έμεινε η τελευταία μπουκιά αν είπε κάτι ο πελάτης για το φαγητό. Κάτσε ρε Βαγγέλη, μισό λεπτό. Πέρα από τις εξαιρετικές πρώτες ύλες οι μερίδες στο Πυρολίκι είναι χορταστικότατες. Και οι πελάτες φυσικά εκτιμούν την τιμιότητα του μαγαζιού. Και για αυτό πολλοί είναι σταθεροί.

Έχω δοκιμάσει το μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου. Πάντα τρώω τα σιουφιχτά με το απάκι και την φρέσκια ντομάτα. Ντολμαδάκια απίθανα. Το συκώτι ζουμερό συνοδεύεται από μια εκπληκτική σαλάτα. Η πράσινη σαλάτα οπωσδήποτε. Οι πατάτες baby με δεντρολίβανο. Σταματάω εδώ. Τα υπόλοιπα εκεί. Μπορεί και να σας πετύχω. Πάω συχνά.

Διεύθυνση

Μεγάλου Αλεξάνδρου 117 Αθήνα

Τηλέφωνο : 210 3420293