ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «βρώμικο παιχνίδι» που παίζουν Σόιμπλε – Ντάισελμπλουμ με το ελληνικό χρέος

Η ασκούμενη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική αρχίζει να φέρνει σε αντιπαράθεση ακόμη και τους πιο στενούς συμμάχους στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Τουλάχιστον αυτό θα μπορούσε να πει ένας ουδέτερος παρατηρητής που θα προσπαθούσε να εξηγήσει την διγλωσσία των πρωταγωνιστών μέσα στους κύκλους της Ε.Ε και τα κέντρα αποφάσεων. 

 

Κάποιοι ποιο υποψιασμένοι ωστόσο πιο εύκολα και με βάση το πρόσφατο παρελθόν και την στάση των δανειστών απέναντι στην χώρα μας, κάνουν λόγω για ένα βρώμικο παιχνίδι που παίζεται το τελευταίο 24ωρο όσον αφορά το φλέγον θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.  

Την ώρα που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με την προσφυγική και την οικονομική κρίση, οι εταίροι …. «παίζουν» με τον πόνο μας και το ελληνικό χρέος!

Άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος για το καυτό ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Πριν προλάβουμε να χαρούμε τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανακοίνωσε την Δευτέρα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι το ζήτημα του χρέους θα τεθεί επί τάπητος στο εγγύς μέλλον, ήρθε ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προσγειώσει τις προοπτικές,  όπως συνηθίζει με ένα μαγικό τρόπο να κάνει!

Την Τρίτη ο κ.Σόιμπλε απέκλεισε οποιαδήποτε πιθανότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ το ξεχασμένο μικρόφωνο που «πρόδωσε» τους κ.κ Ντάισελμπλουμ-Μοσκοβισί για την Ελλάδα και το χρέος, προκάλεσε ερωτήματα!

«Δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν αποφάσεις αυτή τη στιγμή για το πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας στο άμεσο μέλλον. Δεν έχω κανένα σοβαρό επιχείρημα προς την γερμανική Βουλή και τον λαό που να υποστηρίζει ότι αυτή η συζήτηση θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο αυτή τη στιγμή» δήλωσε την Τρίτη ο κ.Σόιμπλε, καταδεικνύοντας ακόμη ένα σημάδι διαφωνίας μεταξύ των δανειστών.

Λίγες ώρες νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος του Eurogroup και ο αρμόδιος Επίτροπος για τα Οικονομικά έλεγαν εντελώς διαφορετικά πράγματα, δηλώνοντας ανοιχτά ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι συνομιλίες για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα οι κ.κ Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί έκαναν και πλακίτσα με το θέμα, γεγονός που καταγράφηκε σε ΒΙΝΤΕΟ και από το πρωί κάνει το γύρο του κόσμου, γιατί θύμισε ένα ανάλογο περιστατικό που είχε συμβεί με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Αν και ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι αναφέρθηκε … επίτηδες  στο ελληνικό χρέος, κανείς δεν ξέρει τις πραγματικές προθέσεις του κ.Ντάισελμπλουμ.

Τι εννοούσε ο Ντάισελμπλουμ;

Πολλά μπορεί να εννοεί με αυτό το "επίτηδες" ο Πρόεδρος του Eurogroup. Το ένα μπορεί να είναι ότι άνοιξε συζήτηση για το χρέος προκειμένου να πιέσει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις με χρονικό ορίζοντα τον Απρίλιο.

Το άλλο είναι ότι πολύ απλά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι σύντομα θα αρχίσουν οι συζητήσεις για το χρέος για να ρίξει τυράκι στο ΔΝΤ που θέλει διακαώς να τεθεί θέμα χρέους. Και φυσικά είναι και ένα τρίτο.

Το τρίτο είναι ότι είναι πολύ πιθανόν στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ των θεσμών και ερήμην της Ελλάδας να επιτεύχθηκε μια κάποια συμφωνία για κούρεμα και ο Ντάισελμπλουμ είναι αυτό που λέμε "ο λαγός". Η ιστορία θα δείξει!