ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σαρώνει» τα πάντα το νέο Ασφαλιστικό: Μαχαίρι έως 35% στις νέες συντάξεις, τσεκούρι σε προνοιακά επιδόματα

Τις τελευταίες λεπτομέρειες στο Ασφαλιστικό νομοσχέδιο βάζεουν ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος.

 

Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασιμένη να καταθέσει το νομοσχέδιο με τις σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό εντός της εβδομάδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάνει μονομερή ενέργεια, αν και τόσο η Κομισιόν όσο και το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, έχουν επιβεβαιώσει ότι γνώριζαν τις προθέσεις της Αθήνας. 

Εντός της ημέρας θα πάρει τον δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η κατάθεσή του στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής.

Την Παρασκευή κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο το τμήμα του νομοσχεδίου που αφορά τις συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου. Οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ψήφιση του νόμου, η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι μερικές από τις βασικές διατάξεις που περιλαμβάνονται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

Τσουνάμι στο Δμημόσιο – Μειώσεις έως και 35% στις νέες συντάξεις

Οι νέες συντάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους βάσει των νέων συντελεστών θα είναι μειωμένες σε ποσοστό 10-25%  σε σχέση με τις σημερινές. Μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν  οι υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι που θα φύγουν με πολλά χρόνια ασφάλισης. Και αυτό γιατί ο υπολογισμός της σύνταξης δεν θα γίνεται πλέον με το μισθολογικό κλιμάκιο του Οκτωβρίου του 2011, συν τα επιδόματα των 140 ευρώ και θέσης ευθύνης (για όσους το δικαιούνται) αλλά με το μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 μέχρι σήμερα.

-Μεγάλες απώλειες θα υποστούν οι ένστολοι, που υπολογίζουν σήμερα την σύνταξή τους με βάση το τελευταίο μισθό. 

Στους μεγάλους χαμένους συγκαταλέγονται και τα ειδικά μισθολόγια, π.χ. γιατροί του ΕΣΥ και πανεπιστημιακοί καθώς χάνουν η σύνταξή τους δε θα υπολογίζεται πια με βάση  τον τελευταίο μισθό και τα έξτρα επιδόματα. 

Αυτή η κατηγορία, γιατροί, νομικοί και μηχανικοί του δημοσίου που ελάμβαναν τουλάχιστον δύο συντάξεις θα έχουν επιπλέον απώλειες καθώς σύμφωνα με τον νόμο σε περίπτωση σώρευσης συντάξεων χορηγείται μία εθνική σύνταξη. 

Συγκεκριμένα στην περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου μιας πλήρους σε ποσό και μιας μειωμένης κύριας σύνταξης, το ποσό της χορηγούμενης εθνικής σύνταξης είναι πλήρες. 

Σε περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιούχου δύο μειωμένων κύριων συντάξεων, καταβάλλεται το ποσοστό της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε καθεμία απ' αυτές, εφόσον το άθροισμά τους είναι μικρότερο ή ίσο με το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης.

-Μείωση κατά 60% θα έχουν οι συντάξεις όσων απασχολούνται, ενώ τα επιδόματα τέκνων θα δίνονται στο εξής με εισοδηματικά κριτήρια 

-Δραματικές μειώσεις θα έχουν και οι αναπηρικές συντάξεις. Στους συνταξιούχους που λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης και με ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% αυτής

-Αυξημένες θα είναι και οι εισφορές για τους δημοσίους υπαλλήλους από  1.1.2017 καθώς θα   ορίζονται στο 20% επί των συντάξιμων μηνιαίων αποδοχών ενώ αντίστοιχες θα είναι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως και για τους επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες. 

Επιμένουν ότι προσταυτεύουν τις συντάξεις!

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην υποχωρήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές. Ήδη, στο τελικό σχέδιο που έχει καταθέσει στους επικεφαλής των θεσμών προβλέπονται μειώσεις της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα επιτευχθούν μέσω των περικοπών των επικουρικών συντάξεων.

Μάλιστα, πηγές από το υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν ότι η προστασία των συνταξιούχων μπορεί να είναι και πάνω από τα 1.300 ευρώ (μεικτά εισοδήματα από κύριες και επικουρικές συντάξεις).

Στο "μείγμα" μέτρων που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση παραμένει ισχυρή η 3ετής αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 3% σε 4% για τους εργοδότες και από 3% σε 3,5% για τους εργαζόμενους, ενώ έχουν γίνει επεξεργασίες και για άλλα σενάρια, όπως η αύξηση των εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες συνολικά κατά 1 μονάδα το διάστημα 2016-2018 και κατά 0,5 της μονάδας για το διάστημα 2019-2021.

Παράλληλα, και εφόσον το ενιαίο υπερ-επικουρικό ΕΤΕΑ εξακολουθεί να έχει έλλειμμα, η ελληνική πλευρά επιμένει στη χρήση μέρους της περιουσίας του Ταμείου, η οποία ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να φτάσουν περίπου τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας θα θιγεί μόνο το 10% από το σύνολο των συνταξιούχων, περίπου 260.000 άτομα. Οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, με τον νέο τρόπο που θα προβλέπεται στο σχέδιο νόμου. Ειδικοί εκτιμούν ότι ο νέος συντελεστής 0,45% κατ' έτος οδηγεί σε αναπλήρωση 18% του συντάξιμου μισθού για 40 έτη ασφάλισης. Το «ψαλίδι» θα γλιτώσουν μόνον όσοι εισπράττουν άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.300 ευρώ μεικτό ποσό, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά τις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές.