ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία χωρίς να υποχωρήσουμε σε νέες απαιτήσεις

Την ευθύνη της απόφασης στον ελληνικό λαό έριξε εκ νέου ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η συμφωνία εγκρίθηκε από τις κάλπες. «Ξεχνάτε το γεγονός ότι στον τόπο έγιναν εκλογές τοn Σεπτέμβρη μετά τη συμφωνία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

 

 

Μετά τη συμφωνία, είχαμε την εντιμότητα να πούμε στον ελληνικό λαό, έλα να μας κρίνεις 

 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ανέλαβε μια κατάσταση στη χώρα που ήταν στο κενό, ενώ επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, λέγοντας ότι «ψήφιζαν και με τα δυο χέρια 63 δισ. ευρώ. 2010-2014, ενώ το 2014 τη χρονιά του success story τα μέτρα που εφαρμόστηκαν ήταν ύψους 10 δισ. ευρώ. Και τολμάνε κάποιοι τώρα να λένε ότι εμείς εξωκύλαμε το ασφαλιστικό». 

Για τα μέτρα που καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι:

Υπήρχαν στα χέρια των δανειστών δεσμεύσεις της πολιτείας, από την κυβέρνηση Σαμαρα-Βενιζέλου. Αναλάβαμε καθήκοντά σε ναρκοθετημένο πεδίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε, όπως και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, ότι δεν μειώνονται οι συντάξεις και ότι προστατεύεται η πλειονότητα των συνταξιούχων. 

Και σήμερα τηρούμε άλλη μια δέσμευση μας. Στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος χωρίς να μειώσουμε τις κύριες συντάξεις.

Παράλληλα, προειδοποίησε τη ΝΔ ότι κινδυνεύει να γίνει κόμμα διαμαρτυρίας:

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα εκλογικά του ποσοστά τη δυναμική του στην κοινωνία, είχατε μια βασική Ότι δεν μπορούμε να γίνουμε κόμμα συγκυβέρνησης γιατί είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Αποδείξατε ότι κινδυνεύετε εσείς να κάνετε την ΝΔ κόμμα διαμαρτυρία 

«Το σχέδιό μας ήταν να διεκδικήσουμε μια συμφωνία στο πλαίσιο των δυσμενών συσχετισμών στην ΕΕ.Και επανέρχεστε σε αυτό το στρατηγικό χάσμα» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ενώ αναφορικά με την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ, είπε ότι «πράγματι χρίζει μελέτης μαζί με όλες τις δυνάμεις που συγκρότησαν το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη». Από τη μία έλεγαν ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια και από την άλλη πως υποχωρούμε στα αιτήματα των δανειστών».

«Θυμάστε τι μας έλεγε η ΝΔ προεκλογικά; Ότι θα αναγκαστούμε να κόψουμε οριζόντια συντάξεις σε ποσοστό 30%. Για άλλη μια φορά διαψεύδονται» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. 

Στη συνέχεια παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που θέτει σε εφαρμογή το νέο ασφαλιστικό για συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους:

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει καλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης για όλες τις συντάξεις. pic.twitter.com/Hq6nnncKx2

— Alexis Tsipras (@atsipras) May 8, 2016

«Το σχέδιο που ψηφίζουμε, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος που εγγυάται τις συντάξεις με βάση την κοινωνική δικαιοσύνη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

Χωρίς καμία περικοπή για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων. pic.twitter.com/2mlRs3lRJ1

— Alexis Tsipras (@atsipras) May 8, 2016

 

«Αύριο είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα, καθώς μετά από έξι χρόνια στο Eurogroup θα συζητηθεί για πρώτη φορά το ζήτημα της μείωσης του ελληνικού χρέους» είπε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.