ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παράπονο του Τσίπρα στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών

Τις διαφορές ανάμεσα στην αντιμετώπιση των Ευρωπαίων στο βρετανικό και το ελληνικό δημοψήφισμα επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη Σύνοδο των Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας στην παρέμβασή του ότι το δημοψήφισμα στη Βρετανία αντιμετωπίστηκε «με εξαιρετική ευγένεια» σε αντίθεση με το ελληνικό δημοψήφισμα.

 

 

Σύμφωνα με non paper του Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε πιο «επιθετικά» κάτι που αποδεικνύει πως υπάρχουν «πολλά μέτρα και πολλά σταθμά» στη μεταχείριση των κρατών μελών.

«Η σύγκριση της συμπεριφοράς της Ε.Ε. απέναντι σε Μ. Βρετανία και Ελλάδα είναι θλιβερή», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε «να περάσουμε από την Ευρώπη των κανόνων σε εκείνη της θεσμικής ενότητας». Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε πως το δημοψήφισμα στη Βρετανία αντιμετωπίστηκε με εξαιρετική ευγένεια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός «προοδευτικού πόλου» που να διεκδικήσει την ηγεμονία, προσθέτοντας πως τίθεται συνολικό ζήτημα ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. «Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι των συντηρητικών στην Ευρώπη» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής​, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να αποτελέσει αφύπνιση των λαών.

«Φοβάμαι πως βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την Ευρώπη και φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», τόνισε ο πρωθυπουργός

«Νομίζω ότι πρέπει να λάβουμε γενναίες  αποφάσεις για να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ελκυστική για τους πολίτες», είπε στη συνέχεια και αναφέρθηκε σε άμεσες πρωτοβουλίες ώστε να αντικαταστήσουμε τη λιτότητα με ανάπτυξη, την ανεργία με δουλειές αξιοπρέπειας κα τις ατέρμονες συζητήσεις με κλειστές πόρτες με διαφάνεια και δημοκρατία».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός  είχε συνάντηση με την πρόεδρο της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζητήθηκαν «οι εξελίξεις μετά το Βρετανικό Δημοψήφισμα, και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στην διαπραγμάτευση ΕΕ – Βρετανίας θεσμοί με δημοκρατική νομιμοποίηση όπως το Ευρωκοινοβούλιο. Επίσης εκτιμήθηκε ότι επιβεβαιώνονται οι θέσεις της αριστεράς σχετικά με τα αίτια ενίσχυσης της ξενοφοβίας και του ευρωσκεπτικισμού στην ΕΕ, και εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να συμβάλλει η Αριστερά στην δημοκρατική, κοινωνική και θεσμική ανασυγκρότηση της Ευρώπης».