ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαραθώνιο Eurogroup: Συνεδρίαση θρίλερ στις Βρυξέλλες – Πιέσεις για το χάσμα Σόιμπλε – ΔΝΤ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 με φόντο το ελληνικό χρέος.

Για πάνω από τρεις ώρες πραγματοποιούνται, στο περιθώριο του Eurogroup, συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς επαφές, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις, ανέφερε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε νωρίτερα ότι κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group έκλεισε το θέμα των προαπαιτούμενων χωρίς καμία αντίρρηση από καμία χώρα και άρχισε η συζήτηση για το χρέος, αλλά με δηλώσεις τους νωρίτερα, προσερχόμενοι στο Eurogroup, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλου χαμήλωσαν τον πήχη των προσδοκιών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο Eurogroup, τόνισε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά το τέλος το προγράμματος και διευκρίνισε ότι οι σχετικές παρεμβάσεις θα αφορούν την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των ομολόγων και ενδεχομένως, τη μείωση των επιτοκίων.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, κινήθηκε με δηλώσεις του και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Η επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος" ξεκαθαρίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξηγώντας ότι το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το που μπορούμε να φτάσουμε. "Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Προσπαθώ και δουλεύω για «μια συμφωνία» σήμερα που όμως δεν θα είναι «η συμφωνία»", είπε ο ίδιος.

Αντιθέτως, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ξαφνικά να γίνει πρωταθλήτρια από ουραγός στις μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να απαιτείται ταυτοχρόνως μια χείρα βοηθείας από τους Ευρωπαίους στο πεδίο του Χρέους.

Πάντως, και ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και δήλωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η Ελλάδα ήδη δανείζεται με πολύ καλούς όρους».

Στον ίδιο τόνο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μίκαελ Νούναν, εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει σήμερα συνολική συμφωνία για την Ελλάδα. Αντίθετα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το πράσινο φως.

Σε ανταπόκριση του Reuters από τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν πως μία αναφορά, που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών σχετικά με το εάν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα», ήταν θετική ανοίγοντας το δρόμο για την εκταμίευση.