ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάμεσα σε «συμπληγάδες πέτρες» η Αθήνα – Αντιστέκεται σθεναρά σε μπαράζ «απειλητικών» δηλώσεων και δημοσιευμάτων

Ένα αινιγματικό χαμόγελο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ένα ΔΝΤ σε στάση αναμονής, η…εξάντληση της υπομονής του Γιούνκερ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο,  έναν καταιγισμό αρνητικών δημοσιευμάτων, με εμμονική σχεδόν διάθεση, να αναφέρονται σε ενδεχόμενο «ατύχημα», χρεοκοπία και Grexit και στο βάθος μια υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη  Standard & Poor's, έχουν σκεπάσει τον ουρανό πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, που ακόμα αντιστέκεται σθεναρά και δεν αποκλείει το σενάριο πιθανής εξεύρεσης λύσης με δανειστές και εταίρους.

Ο Σόιμπλε…

Ο Βόφγκανγκ Σόιμπλε σε ερώτηση δημοσιογράφου του Bloomgerg σχετικά με την διορία της χώρας απάντησε με ένα αινιγματικό χαμόγελο συμπληρώνοντας ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει επεκταθεί δύο φορές μέχρι τώρα και η καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου, ωστόσο οι δημοσιογράφοι του Bloomberg στάθηκαν στο… πως το είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός τόνισε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα παραμείνει τμήμα της Ευρώπης. «Ό,τι κι αν συμβεί, παραμένει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», διευκρινίζοντας ότι αν μείνει στην ευρωζώνη θα πρέπει να δημιουργήσει τις συνθήκες για κάτι τέτοιο. Όμως το αν θα έχει τα χρήματα για να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αυτό είναι κυρίως απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αν θέλει βοήθεια, θα της τη δώσουμε, όπως κάναμε τα τελευταία χρόνια, αλλά φυσικά, εντός του πλαισίου όσων έχουμε συμφωνήσει», κατέληξε.

Το ΔΝΤ…

Ο Χοσέ Βινιάλ, επικεφαλής Δημοσιονομικών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε ότι η έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη "θα ήταν ένα φοβερό πράγμα για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό… Αυτό θα είχε τεράστιο οικονομικό κόστος".

Όσον αφορά στην ετοιμότητα της Ευρώπης για πιθανή έξοδο της Ελλάδας όμως, ο Χοσέ Βινιάλ υποστηρίζει πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, σε σχέση με το παρελθόν.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως "το Ταμείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για να προσδιοριστούν οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν ότι το ελληνικό Πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά και η χώρα έχει μπροστά της μονοπάτι βιώσιμης μακροοικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης".

Ο Γιούνκερ…

Παράλληλα, αξιωματούχος της ΕΕ έρχεται να αποκαλύψει ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή του με την Ελλάδα. 

Όπως τονίζει ο αξιωματούχος στο Reuters, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών του εκτελεστικού οργάνου της Κομισιόν, ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται και ότι δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος τις τελευταίες ημέρες.

Αλλά, όπως είπε η ίδια πηγή, ο Γιούνκερ επέμεινε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για μία πιθανή ελληνική έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. "Το Grexit είναι ένα θέμα ταμπού για τον Γιούνκερ" δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Και η υποβάθμιση…

Μέσα σε όλα αυτά, την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC+" από "Β-" υποβάθμισε η S&P, θέτοντας αρνητικό outlook.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως χωρίς την εφαρμογή βαθιών μεταρρυθμίσεων ή νέας ελάφρυνσης, οι δανειακές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν θα είναι βιώσιμες. 

Το αξιόχρεο της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η απάντηση του Μαξίμου…

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου εξαπολύει επίθεση σε "ορισμένους υπερσυντηρητικούς κύκλους σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα", ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να ενδώσει στις πιέσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και υπογραμμίζουν πως οι "κόκκινες γραμμές" που έχει ορίσει η Κουμουνδούρου δεν έχουν… "ξεθωριάσει". 

"Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου η κυβέρνηση να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.

Η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις "κόκκινες γραμμές" της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη. Το πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν!

Ορισμένοι, ωστόσο, υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα. Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Αντί, λοιπόν, να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο του 2014".

Διαβάστε σχετικά: