ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχνοφαίνεται «λευκός καπνός» από το Παρίσι; – Προς έκτακτο EuroWorking Group, την Τετάρτη

Μηνύματα αισιοδοξία και προόδου φαίνεται πως έρχονται από το Παρίσι, κόντρα στον  ορυμαγδό αρνητικών δημοσιευμάτων και δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς μετά την πρώτη ημέρα των συζητήσεων στο Brussels Group, υπάρχουν πληροφορίες για έκτακτο EuroWorking Group, πριν από το κρίσιμο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίας Δεναξά για το Mega, από το Παρίσι, το έκτακτο EuroWorking Group προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί, με τηλεδιάσκεψη, στις 22 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα, στις 24 Απριλίου.

Αν τελικώς επιβεβαιωθεί και επισήμως από τις Βρυξέλλες η πληροφορία αυτή, για την Αθήνα θα σημαίνει μία θετική εξέλιξη, η οποία, στην παρούσα φάση, θα ήταν η επιβεβαίωση τουλάχιστον πως επήλθε επιτέλους μια πρώτη πρόοδος, έπειτα από 2,5 μήνες διαπραγματεύσεων -με προοπτική μιας τελικής συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες- ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την εκταμίευση ενός μέρους, τουλάχιστον, των δόσεων.

Οι χθεσινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μακροοικονομία και τα δημοσιονομικά, με το πρωτογενές πλεόνασμα να αποτελεί ένα βασικό θέμα. Η Αθήνα επιμένει στο 1,2%, στόχος που φαίνεται ότι θα γίνει αποδεκτός ή στη χειρότερη περίπτωση ένα ποσοστό κοντά σε αυτό, όπως ανέφερε πηγή από τις διαπραγματεύσεις στο Mega.

Αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, σχολιάζοντας το κλίμα των συζητήσεων, έκανε λόγο για κόσμιες αντιπαραθέσεις, κυρίως στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Ο ίδιος τόνισε πως και οι δύο πλευρές έχουν μπει στη διαπραγμάτευση με τη λογική «να τα βρουν», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση πριν από το Eurogroup.

Πάντως, κρίσιμη είναι και η σημερινή ημέρα, καθώς θα γίνει πιο ουσιαστική συζήτηση για τα εργασιακά, θέμα που αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» ανάμεσα στις δύο πλευρές.

 

Διαβάστε σχετικά: