ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ τα περί παράλληλου νομίσματος

Στη διάψευση του δημοσιεύματος του Βloomberg, το οποίο επικαλούμενο πηγές του στενού περιβάλλοντος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως ο Γερμναός υπουργός Οικονομικών εξετάζει την πιθανότητα εφαρμογής παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, προχώρησε το Γερμναικό ΥΠΟΙΚ.

 

«Το δημοσίευμα είναι ανακριβές, το σενάριο αυτό δεν είναι προς συζήτηση», έγραψε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών κάτω από το ποστ του Bloomberg στο Twitter.

Το δημοσίευμα του Bloomberg γράφει ότι ο κ. Σόιμπλε είχε αναφέρει την εκδοχή των παράλληλων νομισμάτων σε πρόσφατη συνάντηση, χωρίς να έχει ωστόσο τη διάθεση να την υποδείξει, σύμφωνα με δύο πρόσωπα του περιβάλλοντός του, τα οποία μίλησαν σε καθεστώς ανωνυμίας, καθώς η συνάντηση ήταν ιδωτική. Μάλιστα είχε φέρει ως παράδειγμα το Μαυροβούνιο, το οποίο χρησιμοποιεί το ευρώ, αλλά δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, δήλωσε η μία από τις πηγές.

Οι δηλώσεις αυτές, συνεχίζει το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου, υποδεικνύουν ότι αρκετοί στη Γερμανία ετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα που «σέρνεται» από το Φεβρουάριο. Ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της λένε ότι στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο Σόιμπλε δεν έχει απορρίψει την πιθανόητητα μίας εξόδου της χώρας από την νομισματική Ένωση των «19», επισημαίνει το Bloomberg.

Οικονομολόγοι και αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος, όπως το IOU, μπορεί να είναι μέρος ενός σεναρίου που θα προωθηθεί, εάν το παραμείνει το αδιέξοδο για την ελληνική οικονομία και η χώρα πτωχεύσει.