ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλαμπουράρης: Ακόμα και χωρίς συμφωνία δεν χρεοκοπούμε

Την πρόθεση της κυβέρνησης να πάει στις Βρυξέλλες για να επιτύχει συμφωνία με τους δανειστές έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατίας, Αλέκος Φλαμπουράρης, τονίζοντας ότι η όποια λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους.

 

 

"Αν θέσουν δίλημμα οι Ευρωπαίοι όπως αυτό που έθεσε ο κύριος Τουσκ για συμφωνία ή χρεοκοπία, ο κύριος Τσίπρας πρέπει να επιστρέψει αμέσως πίσω και να θέσει στον ελληνικό λαό αυτά που οι Ευρωπαίοι προτείνουν με ένα δημοψήφισμα", είπε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο.

Στο ερώτημα εάν αντέχουμε να κάνουμε δημοψήφισμα, ο κύριος Φλαμπουράρης ανέφερε: "Είναι εκβιαστικά τα όσα λένε. Έχουμε να κάνουμε με συμμάχους ή εκβιαστές;".

Ο κύριος Φλαμπουράκης, ερωτώμενος έως πού είναι αποφασισμένος να υποχωρήσει ο πρωθυπουργός απάντησε: "Ο ελληνικός λαός θέλει να υποχωρήσουμε και να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ; Να υποχωρήσουμε και να πάμε τον ΦΠΑ στη ΔΕΗ στο 23% να μειώσουμε τις κύριες συντάξεις; Ο ελληνικός λαός θέλει να πεθαίνει στο δρόμο;".

"Ο λαός δεν θέλει οποιαδήποτε συμφωνία. Δεν θέλει ρήξη. Αυτό που θέλει από εμάς είναι να αγωνιστούμε για να πετύχουμε μία έντιμη συμφωνία. Δεν είμαστε στο παρά ένα. Θεωρώ ότι οι λύσεις βρίσκονται πάντα. Σας θυμίζω δύο λύσεις που βρέθηκαν τους δύο προηγούμενους μήνες. Από μηχανής Θεό βρέθηκαν τα 750 εκατομμύρια και πληρώθηκε το ΔΝΤ και το 1,4 δισ. και δόθηκε παράταση για ένα μήνα μετά", συμπλήρωσε.

"Όταν υπάρχει θέληση, λύση θα βρεθεί. Θεωρώ ότι πάμε να συνεργαστούμε και να συνδιαλαγούμε, θα βρεθεί η λύση. Επειδή πιστεύω ότι και οι δύο το θέλουν αυτό. Οι εταίροι θέλουν τη συμφωνία γιατί ξέρουν ότι μία χρεοκοπία θα στοιχίσει περισσότερο στους Ευρωπαίους παρά σε εμάς. Οι Έλληνες έχουν συνηθίσει να ζουν σε δύσκολες συνθήκες. Οι Έλληνες με τέτοιοο εκβιασμό ατσαλώνονται".

"Δεν θα είμαστε σε καθεστώς χρεοκοπίας τον Ιούλιο, παρά τους εκβιασμούς, τους οποίους μεταφέρουν και οι Έλληνες τροϊκανοί".

"Ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα έχουμε χρεοκοπία τη Δευτέρα. Μπορεί η συμφωνία να πάει την Πέμπτη".

Από επιχειρήσεις με 500.000 ευρώ κέρδη θα αρχίσει η έκτακτη εισφορά

Σε επιχειρήσεις με κέρδη 500.000 και άνω θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά επί των εταιρικών κερδών, αντί για το 1 εκατ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το ελληνικό σχέδιο, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Νωρίτερα, είχε προαναγγείλει την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 23%, από 6,5% που είναι σήμερα, αλλά μετά από διαφημιστικό διάλειμμα ανασκεύασε, λέγοντας ότι έκανε λάθος και διευκρινίζοντας ότι ο συντελεστής θα ανέλθει στο 13%.

Είπε πάντως κατηγορηματικά ότι ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα θα παραμείνει στο 13%, αλλά ίσως μειωθεί στο 11%, πράγμα που – όπως είπε – φαίνεται να έχουν αποδεχθεί οι Ευρωπαίοι. Επίσης ο ΦΠΑ στην εστίαση θα παραμείνει στο 13%.

Ο κ. Φλαμπουράρης ανακοίνωσε ακόμη ότι ο συντελεστής της Έκτακτης Εισφοράς στα εισοδήματα της τάξης των 30.000 ευρώ θα είναι στο 0,7%.

Ο υπουργός επικρατείας δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει συμφωνία σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα του 2015, ενώ η διαφορά παραμένει στο δημοσιονομικό κενό το 2016, τοποθετώντας τη διαφορά στα 450 εκατομμύρια ευρώ. Το χάσμα αυτό είναι μικρότερο από το 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) που είχε αναφέρει μετά το Eurogroup της Πέμπτης ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Δεν θα τινάξουμε στο αέρα την ευρωζώνη για 450 εκατομμύρια ευρώ» είπε, δηλώνοντας βέβαιος για συμφωνία.

Ανακοίνωσε ακόμη την σταδιακή περικοπή των πρόωρων συντάξεων με μεταβατικό χρόνο από την πρώτη Ιανουαρίου του 2016. Δεν θα αφορά όμως όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
 

Διαβάστε επίσης:

 Μητρόπουλος: Θα είναι μια δύσκολη Δευτέρα