ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγή σελίδας στη ΝΔ – Τα… κλειδιά παίρνει ο Κυριάκος

 

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Με στόχο μια νέα Νέα Δημοκρατία, που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει σήμερα και επισήμως τα ηνία του κόμματος. Στις 12 το μεσημέρι ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, παραδίδει στον νέο αρχηγό την «καρέκλα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής που θα γίνει στη Συγγρού.

Τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για την απόλυτη ανατροπή, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, ενώ ο ρόλος του κ. Μητσοτάκη λαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς υπάρχει ανάγκη να υψωθεί μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη το Reuters, από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία διεθνώς, χαρακτηρίζει τον Κυριάκο τον νέο πονοκέφαλο του Μαξίμου.

Αλλά και στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπάρχει αναταραχή για το εκλογικό αποτέλεσμα της ΝΔ, καθώς τους έβγαλε από τη «βολή» τους. Στην κυβέρνηση βλέπουν ότι ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι δύσκολος αντίπαλος, καθώς είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί και -σε μήκος χρόνου- να ρίξει την κυβέρνηση, μη συναινώντας στην «καταστροφική πολιτική» της. Παρά τα «τρωτά» σημεία που βλέπουν σε εκείνον, φοβούνται ότι ίσως δεν είναι ικανά να ανακόψουν την ανοδική πορεία και την ψυχολογική ανάταση που ξεκινά στη ΝΔ. 

Την ίδια ώρα, γίνεται φανερό ότι αρχίζει η σταδιακή «εξαφάνιση» των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι αφενός υπέστησαν ζημιά από την κυβερνητική συμμετοχή, αφετέρου δεν κατόρθωσαν να καλύψουν έναν-μέχρι πρότινος- ορφανό χώρο της κεντροδεξιάς. Με τη διεύρυνση που υπόσχεται ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, πολλοί εκτιμούν ότι θα «σαρώσει» όποια δύναμη είναι συγγενής ιδιεολογικά.