ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ – Έρχεται επίθεση από τους Καραμανλικούς

 

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Η περίοδος του μέλιτος κράτησε πολύ λίγο στη Νέα Δημοκρατία και ο αέρας ανανέωσης από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει τη θέση του σε θύελλα αντιδράσεων για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό του κόμματος. 

Όπως είχε αποκαλύψει το usay.gr, οι πρώτες παραφωνίες ήρθαν με την τοποθέτηση των δύο αντιπροέδρων που -κατά πολλούς- δεν εκφράζουν ιδεολογικά την κεντροδεξιά παράταξη, αλλά επιδιώκουν να φέρουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές που αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε φυγή πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ. 

Το δεύτερο σημείο τριβής μεταξύ των δύο γαλάζιων στρατοπέδων είναι η απότομη στροφή προς το κέντρο και οι συζητήσεις με «ποταμίσιους», «δημαρίτες» και «πασόκους». Το δημόσιο φλερτ με στελέχη όπως ο Χάρης Θεοχάρης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Ιάσων Φωτήλας, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, αλλά και οι δηλώσεις του Θανάση Θεοχαρόπουλου, του Λεωνίδα Γρηγοράκου και οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με Θεοδωράκη και Γεννηματά έχουν θορυβήσει παραδοσιακά στελέχη της ΝΔ που ήδη έχουν αρχίσει τα πηγαδάκια στη Βουλή. 

Την ίδια ώρα, οι άνθρωποι που έχει μαζέψει γύρω του ο πρόεδρος της ΝΔ -λένε καλά πληροφορημένες πηγές- δεν εκφράζουν τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Κυριάκου να συγκεράσει τις δύο τάσεις της ΝΔ σε θέσεις ευθύνης. Αναταράξεις προκάλεσε και η υπόθεση που αφορά σε εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Νίκου Γεωργιάδη, ο οποίος τοποθετήθηκε ατύπως γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού. 

Όλα αυτά έχουν δημιουργησει ένα «κίνημα» μέσα στο κόμμα. Οι ζυμώσεις έχουν ήδη αρχίσει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, με τον Νίκο Δένδια να προβάλει ενστάσεις σε πολλές από τις κινήσεις του νέου προέδρου. Γύρω από τον κ. Δένδια έχουν συγκεντρωθεί αρκετά και πρωτοκλασσάτα καραμανλικά στελέχη. Οι αντιδράσεις αυτές αναμένεται να πυκνώσουν το επόμενο διάστημα αν συνεχιστεί η ίδια πορεία που μπορεί να χάσει την επαφή της ΝΔ με την κοινωνία, όπως επισημαίνουν οι ιδιες πηγές.