ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίποινα Καμμένου μετά τη «γκάφα» Μουζάλα για το «Μακεδονία»

 

της Ισιδώρας Μαρτίνου

Μείζονα ενδοκυβερνητική κρίση έχει προκαλέσει το ατόπημα του Γιάννη Μουζάλα να αποκαλέσει τα Σκόπια με τον όρο «Μακεδονία» στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

 

 

Το Μαξίμου προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και αδυνατώντας να διαχειριστεί την «εγκληματική» αναφορά του υπουργού, που μπορεί να ανοίξει την όρεξη στους Σκοπιανούς για τις πάγιες διεκδικήσεις τους. Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος είναι αμετακίνητος, ζητώντας την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα, αντιμετωπίζοντας μάλιστα ως «ρεβάνς» για τις κομματικές του απώλειες από την κυβέρνηση, το μείζον πολιτικό και εθνικό ατόπημα Μουζάλα.

Οι εξηγήσεις του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, η «συγγνώμη» και η παραδοχή της «γκάφας» δεν ικανοποίησαν τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, να ζητήσει άμεσα την παραίτηση του κ. Μουζάλα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επέμεινε εκ νέου σήμερα, σε συνέντευξή του στο Mega, στο αίτημα παραίτησης του κ. Μουζάλα. «Θεωρώ ότι οφείλει να το κάνει όπως το έκανε ο Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος δεν έκανε τέτοια γκάφα, όπως το έκανε και ο Δημήτρης Καμμένος για ένα tweet. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προστατεύσαμε την κυβέρνηση, οφείλει να το κάνει και ο κ. Μουζάλας» ξεκαθάρισεο κ. Καμμένος. 

Μπορεί ο υπουργός Άμυνας να εκτιμά ιδιαιτέρως σε προσωπικό επίπεδο τον αναπληρωτή υπουργό Μταναστευτικής Πολιτικής και να αναγνωρίζει το έργο του στο προσφυγικό, ωστόσο πρόκειται για ένα εθνικό ζήτημα στο οποίο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουν περιθώριο να κάνουν πίσω. Μετά την επική στροφή προς το μνημόνιο και τη διαγραφή όλων των «κόκκινων» γραμμών, είναι μια χρυσή ευκαιρία για τους ΑΝΕΛ να κερδίσουν μέρος του εκλογικού σώματος που έχασαν, ενώ πρέπει να απαντήσουν και στους… «αριστερούς» του ΣΥΡΙΖΑ που με κάθε ευκαιρία κάνουν λόγο για «ακροδεξιό εταίρο» στην κυβέρνηση. Άλλωστε, ο κ. Καμμένος δεν ξέχασε το «ξήλωμα» δύο σημαντικών στελεχών του: του Δημήτρη Καμμενου από το υπουργείο Υποδομών και του Παναγιώτη Σγουρίδη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγγνώμη Μουζάλα για τη «γκάφα»

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, ο κ. Μουζάλας ζήτησε συγγνώμη: «Ζητάω συγγνώμη. Αν είπα κάτι τέτοιο, είναι γκάφα. Μπορεί να μην το κατάλαβα και να παρασύρθηκα» ανέφερε σε άλλη του δήλωση στον Αθήνα 9.84. 

Ήταν όμως αργά αφού το πολιτικό σκηνικό είχε πάρει φωτιά. Δεν ήταν μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντέδρασαν. Η πιο σκληρή τοποθέτηση ήλθε από τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο ο οποίος σε tweet του ανέφερε: «Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του». 

Λίγο μετά την 01:00 τα ξημερώματα, ο κ. Μουζάλας επανήλθε στο θέμα με επίσημη ανακοίνωσή του, όπου αναφέρει:

Ζητώ συγγνώμη για το εκ παραδρομής λάθος μου, κατά  τη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στη στάση μου και στις πεποιθήσεις μου για το εθνικό θέμα της ΠΓΔΜ. 

Στο Μαξίμου είχε ήδη σημάνει συναγερμός, ωστόσο κυβερνητικές πηγές προσπαθούσαν να λειάνουν τις αντιδράσεις και έκανν λόγο για «επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού» Για την ταμπακιέρα τίποτα! Χαρακτηριστικά στη διαρροή του Μαξίμου αναφερόταν:

Στην διαρροή του το  Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει: «Το ελληνικό κράτος, σε κάθε περίπτωση, αναφερόμενο στην γειτονική χώρα, χρησιμοποιεί την διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία "ΠΓΔΜ". Το να επιχειρείται να δημιουργηθεί θέμα επειδή σε μια συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας ανέφερε εν τη ρύμη του λόγου, την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" είναι το λιγότερο υπερβολή. Η επικοινωνιακή προσπάθεια αποδυνάμωσης του υπουργού, που κάθε μέρα δίνει τον αγώνα του Προσφυγικού, είναι ανεύθυνη και υποκριτική, ιδίως εν όψει της Συνόδου. Και ο κ. Κουμουτσάκος θα έπρεπε να το γνωρίζει.

 

Μάλιστα, παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και την παρασκηνιακή προσπάθεια από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου να υποβαθμιστεί το θέμα, οι ΑΝΕΛ επέμειναν μετά τα μεσάνυχα με ανακοίνωσή τους στην οποία αναφέρουν: «Η Μακεδονία και η ιστορία της είναι Ελληνική με αποδείξεις. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι Έλληνες γνωρίζουμε τις ρίζες μας και κανείς δεν θα μας αποκόψει από αυτές. Ο κ. Μουζάλας μπορεί να υπήρξε ικανότατος στη διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά στα εθνικά μας ζητήματα δεν επιτρέπονται λάθη και "γκάφες", ούτε μια φορά. Από την πρώτη στιγμή δεν υπερασπιζόμαστε τις αβάσιμες, εθνικιστικές, επεκτατικές ανοησίες των Σκοπίων με κανέναν τρόπο. Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "Δεν αρκεί η συγγνώμη Μουζάλα, ζητώ την παραίτησή του". Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα "Μακεδονία" και την ιστορία μας».

Θύελλα στην αντιπολίτευση

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας η οποία ζήτησε με ανακοίνωσή της την παραίτηση του υπουργού: «Την ώρα που η κατάσταση στην Ειδομένη, όπως και συνολικά στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, είναι εκτός ελέγχου και αγγίζει πλέον και τις σχέσεις μας με τα Σκόπια, ο κ. Μουζάλας υπέπεσε σε ένα μεγάλο ατόπημα.  Αποκάλεσε δημόσια τα Σκόπια ως “Μακεδονία”. Ενίσχυσε έτσι την επιχειρηματολογία και την εν γένει πολιτική των Σκοπίων. Το ατόπημα αυτό δεν καλύπτεται με εκ των υστέρων διευκρινίσεις, εξηγήσεις ή δικαιολογίες. Ο κ. Μουζάλας σήμερα το βράδυ θα έπρεπε να σκεφτεί ακόμη και την παραίτησή του».

Να πάρει θέση ο πρωθυπουργός ζήτησε με ανακοίνωσή του και το ΠΑΣΟΚ το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με το ατόπημα του αυτό ο υπουργός παραβίασε μία εθνική γραμμή, που ακολουθεί σταθερά η χώρα μας επί δεκαετίες. Η κυβέρνηση σε όλα τα θέματα, αλλά και ειδικά στο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού εμφανίζεται ανίκανη κι ανήμπορη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Είτε πρόκειται για εγκληματικό λάθος, ανεπίτρεπτο βέβαια για υπουργό, είτε πρόκειται για προσωπική άποψη του συγκεκριμένου μέλους της κυβέρνησης, είτε πρόκειται για ανομολόγητη, τουλάχιστον έως τώρα, κυβερνητική γραμμή, ο Πρωθυπουργός πρέπει αμέσως να πάρει θέση». 

Ντροπιαστική χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων την γκάφα του Γιάννη Μουζάλα που αποκάλεσε τα Σκόπια «Μακεδονία». Καλεί μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα να να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες: «Ένα πράγμα μόνο δεν είχαμε ακούσει από την κυβέρνηση, το να λένε τα Σκόπια "Μακεδονία". Και να που έγινε και αυτό δια στόματος του κ. Μουζάλα. Η πράξη αυτή είναι το λιγότερο ντροπιαστική για όλους τους Έλληνες. Καλούμε αμέσως τον κ. Τσίπρα να καταδικάσει τα λεγόμενα του κ. Μουζάλα και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στήριξη από το Ποτάμι

Αντιθέτως, στήριξη στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και στο λεκτικό ατόπημα με την χρήση του όρου «Μακεδονία» για τα Σκόπια, παρέχει με σχόλιό του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι κάνει λόγο για «σαρδάμ» του Γιάννη Μουζάλα και καταγγέλλει τους «εθνοκάπηλους» για την εκμετάλλευση του ζητήματος. 

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθεί ένας υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά τα σαρδάμ δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς. Εθνοκάπηλοι όλων των ειδών συμμαζευτείτε. Η χώρα έχει τραγικά προβλήματα μπροστά της, μην καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα» αναφέρει σε σχόλιό του το Ποτάμι.

Με τον τρόπο αυτό το Ποτάμι εξαπολύει έμμεση επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, αλλά κυρίως στον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που ζήτησαν την παραίτηση του κ. Μουζάλα.