GOOGLE NEWS

Προσοχή! Ποιοι και πότε πρέπει να ξανακαταθέσουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο!

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται οι πολίτες της Αθήνας να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία που είχαν καταθέσει κατά την κτηματογράφηση του 2008. Σκυτάλη πιθανότατα τον Μάιο αναμένεται να πάρουν η Λαμία, ο Βόλος και η Λιβαδειά, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν οι περιοχές που βρίσκονται στην παρούσα φάση κατά τη διαδικασία συλλογής δηλώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η σχετική πλατφόρμα προανάρτησης για την Αθήνα είναι ήδη έτοιμη, ενώ η επικαιροποίηση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται να είναι απλή και γρήγορη.

Ειδικότερα, ο πολίτης θα κληθεί σε πρώτη φάση να μπει με τους κωδικούς του TAXISNET στη σχετική πλατφόρμα και να δει τόσο αν τα προσωπικά του στοιχεία του όσο και του ακινήτου είναι ορθά. Αν δεν υπάρχουν λάθη, θα χρειαστεί να απαντήσει είτε με e-mail είτε να «κατεβάσει» τη σχετική αίτηση και να την καταθέσει στο Κτηματολογικό Γραφείο στο Γαλάτσι, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Ωστόσο, για περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα, οι πολίτες θα πρέπει να συμπληρώσουν τις αντίστοιχες αιτήσεις. Η πρώτη είναι η «αίτηση διόρθωσης στοιχείων δήλωσης», η δεύτερη η «αίτηση γνωστοποίησης αλλαγής στοιχείων επικοινωνίας», η τρίτη η «αίτηση κατάθεσης συμπληρωματικών στοιχείων», η τέταρτη η «αίτηση χορήγησης αντιγράφων» και, τέλος, η πέμπτη η «αίτηση χορήγησης βεβαίωσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δεύτερο χρόνο, το Κτηματολόγιο σε συνεργασία με τον ανάδοχο θα ενημερώσει:

  • Τους δικαιούχους που υπέβαλαν δήλωση για την προανάρτηση της κτηματολογικής βάσης στο Διαδίκτυο.
  • Τους δικαιούχους, οι οποίοι δεν κατέβαλαν το απαιτούμενο τέλος κτηματογράφησης κατά την υποβολή της δήλωσης.
  • Όσους υπέβαλαν δήλωση, αλλά ύστερα από την επεξεργασία των υποβληθέντων και συλλεχθέντων στοιχείων, το εν λόγω δηλωθέν δικαίωμα δεν συμπεριλήφθηκε στους προκαταρκτικούς κτηματολογικούς πίνακες, είτε διότι η πράξη που προσκόμισαν δεν ήταν πρόσφορη είτε διότι δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός είτε διότι προκρίθηκε το δικαίωμα άλλου, ότι τα δικαιώματά τους δεν θα συμπεριληφθούν στους κτηματολογικούς πίνακες της ανάρτησης, εάν δεν προσκομίσουν περαιτέρω στοιχεία για την τεκμηρίωση ή τον εντοπισμό του δικαιώματός τους.
  • Όσους δικαιούχους δεν υπέβαλαν δήλωση, αλλά το δικαίωμά τους, το οποίο συμπεριλήφθηκε στην κτηματολογική βάση της προανάρτησης, προέκυψε από την επεξεργασία στοιχείων τρίτων ή κυρωμένων διοικητικών πράξεων ή περιλήψεων, που απέστειλε ο αρμόδιος υποθηκοφύλακας, σχετικά με την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής του παγίου τέλους που αναλογεί.