ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιοι ανοίγουν τις διαδικασίες διαδοχής στη ΝΔ. Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο Σαμαράς

Ο Αντώνης  Σαμαράς, δείχνει για την ώρα διατεθειμένος να μην ανοίξει  τις διαδικασίες για τη διαδοχή του, καθώς όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, θεωρεί ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ" , θα είναι μία αριστερή παρένθεση.

Απέναντί του, ο πρώην πρωθυπουργός, έχει να αντιμετωπίσει το εναίο μέτωπο Καραμανλή-Μπακογιάννη, με την τελευταία να καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία, ότι η ΝΔ δεν μπορεί να εκφράσει "μία υγιή και ισχυρή" κεντροδεξιά.

Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απέχει από τη διαδικασία για την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ερμηνεύεται σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ΝΔ στο BriefingNews, ως  μία σαφή προσπάθεια του βουλευτή και πρώην υπουργού, να καταστήσει σαφές το δικό του πολιτικό στίγμα, πηγαίνοντας  ακόμη και σε ρήξη με την ηγεσία της ΝΔ.

Η άποψη για το πως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ο Αντώνης  Σαμαράς, είναι διαφορετική  στα στρατόπεδα του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη. Ο πρώτος επιθυμεί,οι διαδικασίες αλλαγής στην ηγεσία να δρομολογηθούν σε ακόμη πιο ώριμες συνθήκες και να μην προκαλέσουν εσωκομματικές τριβές. Η δεύτερη, θέτει επιτακτικά το ζήτημα της αντικατάστασης του Αντώνη Σαμαρά, θεωρώντας ότι η ΝΔ "δεν μπορεί να πάει χειρότερα".

Στο στρατόπεδο του Κώστα Καραμανλή, έχουν εξετάσει πολλές περιπτώσεις στελεχών της ΝΔ, που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν  τον Αντώνη Σαμαρά.

Στην γενιά των 40αριδων ψάχνουν στη ΝΔ, το αντίπαλο δέος του Αλέξη Τσίπρα 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μερίδα των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στρέφουν το βλέμμα τους στη νέα γενιά των γαλάζιων πολιτικών τόσο για να πάρουν από το χέρι το κόμμα και να το οδηγήσουν στην επόμενη μέρα, όσο και για να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος του Αλέξη Τσίπρα που το προφίλ του φαίνεται να αποτελεί όπλο στην μάχη για να κερδίσει την στήριξη της ελληνικής κοινωνίας.

 Στη γενιά των 35 με 40 ανήκει μία σειρά στελεχών που ήδη έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον σε εσωκομματικό και όχι μόνον επίπεδο.

O 36χρονος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χάρη στο 70% των αυτοδιοικητικών εκλογών του περασμένου Μαϊου αναδείχθηκε σε πόλο έλξης των δυσαρεστημένων νεοδημοκρατών του Βορρά και ήδη έχει συμμαχίες σε βουλευτικό επίπεδο, πράγμα ασυνήθιστο για εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος. Προβάλλει μετριοπαθές προφίλ, αλλά έχει απήχηση και σε σκληρό δεξιό ακροατήριο και λόγω οικογενειακών καταβολών.

Μόλις 36 ετών και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, γιος του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη. Η θητεία του ως δημάρχου στο Καρπενήσι του έφερε πολλούς θαυμαστές και πέραν των παραδοσιακών κομματικών ορίων και το 55% στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαϊου σε ένα πιο “πολιτικό” πόστο.

Ο 40άρης Βασίλης Κικίλιας ήταν η έκπληξη του τελευταίου ανασχηματισμού και η θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης τον ανέδειξε. Στο νεοδημοκρατικό ακροατήριο έφεραν ικανοποίηση οι συλλήψεις από το χώρο της τρομοκρατίας. Ο πρώην μπασκετμπολίστας κινείται με άνεση σε μία δεξιά λογική υπερασπιζόμενος γραμμές νόμου και τάξης, αποφεύγοντας όμως τις λεκτικές ακρότητες άλλων συναδέλφων του, ενώ ως νέο πρόσωπο είχε θετική υποδοχή στο εκλογικό σώμα.

Από τον κομματικό μηχανισμό στο πλαίσιο μίας πιο ουσιαστικής και όχι “διακοσμητικής” πλέον αξιοποίησης της νέας γενιάς ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν ο 35χρονος γραμματέας της Ν.Δ Ανδρέας Παπαμιμίκος καιώς και  ο 31 ετών πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.