ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλαγές σε ΦΠΑ, φρένο σε πρόωρες, διατήρηση ΕΝΦΙΑ- Η λίστα των μεταρρυθμίσεων της Αθήνας

Ψηλά στη λίστα είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η κατάργηση των φορολογικών εξαιρέσεων, ενώ στο «πακέτο» συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό. Στη λίστα εντάσσονται οι τριγωνικές συναλλαγές, ο ιντερνετικός τζόγος γενικότερα για την επιχείρηση «διαγραφής» των διάφορων παθογενειών και των χρονιζουσών αγκυλώσεων του οικονομικού συστήματος. Ενας από τους στόχους της κυβέρνησης είναι εντός του 2015 να έχει έσοδα περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ από τη φοροδιαφυγή.

Μετά και τη δεύτερη πολύωρη σύσκεψη που έγινε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα διεθνών οικονομικών σχέσεων κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου οριστικοποιήθηκε μια πρώτη λίστα μέτρων.

Το κείμενο των 10 σελίδων που θα έχει μαζί του ο πρωθυπουργός δεν θα περιέχει όλες τις αλλαγές που θέλει να κάνει η κυβέρνηση στο παλιό Μνημόνιο. Θα αποτελεί απλώς ένα δείγμα για το πώς θέλει η ελληνική πλευρά να είναι το πρόγραμμα-γέφυρα που θα πρέπει να υλοποιήσει μέχρι και το τέλος του Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, στην κατεύθυνση αυτή η πρόταση της κυβέρνησης, όπως έχει οριστικοποιηθεί, έχει να κάνει με πέντε βασικούς τομείς:

1 Στη φορολογική πολιτική. Πρώτο στην ατζέντα το θέμα της αναμόρφωσης του καθεστώτος του ΦΠΑ όπου θα υπάρχει η υπόσχεση για άμεση διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXIS -μέτρο το οποίο έχει νομοθετηθεί από το 2010 αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε- ώστε να αυξηθεί άμεσα η απόδοση του φόρου. Πληροφορίες θέλουν να υπάρχει πρόταση και για την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στη Μύκονο και τη Σαντορίνη.

Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη για την αύξηση του ΕΦΚ σε οινοπνευματώδη και καπνικά προϊόντα αλλά και την άμεση εφαρμογή νέων μεθόδων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε καύσιμα και τσιγάρα. Θα υπάρχει δέσμευση για σταδιακή μεταβίβαση από το σημερινό ΕΝΦΙΑ σε ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ώστε να μη δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό.

Σε θεσμικό επίπεδο θα θεσπιστούν η πλήρης ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ και η ενίσχυση του ΣΔΟΕ με προσωπικό με σκοπό περισσότερους στοχευμένους ελέγχους.

2 Στο κρίσιμο θέμα του ασφαλιστικού θα τονίζεται ότι θα προχωρήσει άμεσα η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και των υψηλών ποσοστών αναπλήρωσης για τα λεγόμενα ευγενή Ταμεία (ΔΕΚΟ και Τράπεζες), αλλά και η θέσπιση πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος.

3 Σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο θα προβλέπεται η θέσπιση νέου μισθολογίου το οποίο θα αμβλύνει μισθολογικές διαφορές και θα αναθεωρεί τα κριτήρια για την αξιολόγηση και τις προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων. 

4 Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων θα υπάρχει υπόσχεση για την ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, της επένδυσης για το λιμάνι του Πειραιά και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα γίνεται αναφορά για ένα νέο φορέα που θα αντικαταστήσει το σημερινό ΤΑΙΠΕΔ.

5 Στην αγορά εργασίας θα επαναλαμβάνεται η δέσμευση για περαιτέρω απελευθέρωση με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. οι οποίες θα πρέπει να συζητηθούν με το ILO και τον ΟΟΣΑ χωρίς όμως να αναφέρει σαφώς κάποιο νέο μέτρο.

Για 1,5%

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα έχει ως βάση ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί για φέτος στο 1,5% του ΑΕΠ από 3% του ΑΕΠ που προέβλεπε το δεύτερο ελληνικό Μνημόνιο.
Η πιο αναλυτική αυτή περιγραφή των ελληνικών θέσεων θα σταλεί σήμερα και στους τρεις θεσμούς αλλά και στον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δημόσιο-Δικαιοσύνη

Σύμφωνα με το Έθνος, εντός της υπό σύνταξη λίστας κάθε άλλο παρά αποκλείεται να βρεθούν ρυθμίσεις όπως για τη ριζική αναδιάρθρωση του Δημοσίου (σχέδιο νόμου Κατρούγκαλου), για την ταχύτατη απονομή Δικαιοσύνης (κατατίθεται ο σχετικός νόμος σύντομα), ενώ υπάρχουν ακόμη ενστάσεις από τους θεσμούς για τη ρύθμιση που σχετίζεται με τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία από τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας – ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει και θα το θέσει ως προτεραιότητα στην αξιολόγηση του σχεδίου από τους θεσμούς στις Βρυξέλλες τα επόμενα 24ωρα. Μάλιστα σημειώνουν ότι οι δύο ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και την απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας θα «δώσουν» ανάσα στην οικονομία και δεν θα επιβαρυνθούν οι τράπεζες.

Το πακέτο θα συζητηθεί με την Ομάδα των Βρυξελλών αύριο Τρίτη, με στόχο να συγκληθεί την Τετάρτη η Ομάδα Εργασίας του Ευρώ (Euro working group) ώστε να αξιολογηθούν τα μέτρα σε ό,τι αφορά την τεχνική τους αρτιότητα.

Επόμενο βήμα θα είναι η σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup ειδικά για την Ελλάδα ή την Παρασκευή ή τη Δευτέρα 30 του μήνα στο οποίο θα εξεταστεί η ελληνική πρόταση. Στη συνεδρίαση αυτή η ελληνική ομάδα θα δεσμευτεί για την άμεση εφαρμογή κάποιων βασικών αλλαγών με την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να πετύχει την έγκριση της εκταμίευσης μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από πέρσι τον Σεπτέμβριο.