ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άφαντη παραμένει η Βίκυ Σταμάτη- Το χρονικό και το παρασκήνιο της απόδρασης από το Δρομοκαΐτειο

Όπως είπε o ίδιος είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τετάρτης με τη Βίκυ Σταμάτη η οποία του είπε ότι «εγώ δεν θα πεθάνω στο Δρομοκαΐτειο εγκαταλελειμμένη και τρελή».

H απόδραση της Βίκυς Σταμάτη έγινε μεταξύ 01:00 και 05:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Πιθανότατα η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, απέδρασε από το μπαλκόνι, καθώς η μπαλκονόπορτα του δωματίου της βρέθηκε ανοιχτή.

Την ευθύνη της απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη έχουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι την φρουρούσαν επί 24ωρου βάσεως.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι αντιλήφθηκαν ότι το δωμάτιό της ήταν άδειο στις 5:45 το πρωί, οπότε ενημερώθηκε η Αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό της. Για την υπόθεση γίνεται έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το δωμάτιο όπου κρατούνταν η Βίκυ Σταμάτη ερευνάται από τη Σήμανση. Υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχει σημείωμα προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο, οι οποίες ερευνώνται, ενώ θα ελεγχθεί και εάν το λουκέτο της μπαλκονόπορτας έχει παραβιαστεί ή έμεινε ξεκλείδωτο.

Με μαξιλάρια στο κρεββάτι ξεγέλασε τους φρουρούς; 

Δυο σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Κορυδαλλού, σε τρεις βάρδιες, βρίσκονταν καθημερινά έξω από το δωμάτιό της. Ένα δωμάτιο στο ισόγειο του νοσοκομείου, του οποίου τα κλειδιά είχαν οι φρουροί και το οποίο είχε μπαλκονόπορτα που ήταν κλεισμένη με λουκέτο. 
Μόνο που το λουκέτο ήταν από μέσα και άγνωστο ακόμη πως, η Βίκυ Σταμάτη κατάφερε να το σπάσει, να ανοίξει τη μπαλκονόπορτα που "βλέπει" στην πίσω πλευρά του Δρομοκαΐτειου, προς την Αγία Βαρβάρα, και να εξαφανιστεί. 

Ο τελευταίος έλεγχος έγινε στη 01:30 αλλά δεν αποκλείεται η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου να είχε βάλει μαξιλάρια στο κρεββάτι για να δημιουργήσει την εντύπωση στον φρουρό πως κοιμόταν. Και τα κατάφερε.

Το ζήτημα είναι που πήγε. Χωρίς λεφτά, χωρίς ρούχα και χωρίς βοήθεια. Η μάντρα που περιβάλει το νοσοκομείο είναι πολύ ψηλή και ακόμη κι αν έφτασε ως εκεί και βρήκε σκάλα για να σκαρφαλώσει, δεν θα μπορούσε να περάσει στην έξω πλευρά. Οι πρώτες εκτιμήσεις άρα είναι πως η Βίκυ Σταμάτη ίσως να βρίσκεται στον αχανή χώρο που περιβάλλει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. 

Βρήκαν γράμμα στο δωμάτιο της Σταμάτη

Ένα γράμμα αφημένο στο κελί της Βίκυς Σταμάτη βρήκαν οι άνδρες της αστυνομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, στο γράμμα που άφησε η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου πριν δραπετεύσει από το Δρομοκαΐτειο, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η μητέρα πρέπει να είναι με το παιδί της».

Οι αρχές, έχουν επικοινωνήσει και με τον αδερφό της, ο οποίος δεν γνωρίζει τίποτα.

Κύκλοι του νοσοκομείου σημειώνουν πάντως ότι πρόκειται για νοσηλευτικό ίδρυμα και όχι για φυλακή ώστε να διαθέτει συστήματα υψίστης ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη είχε απορριφθεί εκ νέου το αίτημά της για αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους.

Η Βίκυ Σταμάτη, όπως η ιδια ανέφερε στην πέμπτη αίτηση αποφυλάκισης, η οποία απορρίφθηκε την Τετάρτη απο το Πεντεμελές Εφετείο Κακουγημάτων, βρισκόταν σε «ακούσια νοσηλεία στο Δρομοκαΐτειο». Υποστηρίζει ότι πάσχει απο μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, ενώ δεν κοιμάται πάνω απο δυο ώρες την ημέρα. 

Η κυρία Σταμάτη σε ολές τις αιτησεις αποφυλάκισης που απορρίφθηκαν μετά απο 35 μήνες κρατησης, επικαλείται το γεγονός ότι το παιδί της μεγαλώνει χωρίς κανέναν απο τους δυο γονείς του: Χαρακτηριστικά στην τελευταια ανεφερε: «Δεν αποδεικνύεται ότι θα τέλεσω νέες αξιόποινές πράξεις αφού και για αυτές για τις οποίες κατηγορούμαι δεν τις έχω τέλεσει, αλλά τουναντθιον θα αγωνιστώ σκληρά για να ξεπεράσει ο γιός μου τα προβλήματα αλλά και για την αποκατάσταση της υγείας μου»

Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη 

Τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη στο Δρομοκαΐτειο συνελήφθησαν από την Ασφάλεια δυτικής Αττικής που διενεργεί την προανάκριση για την απόδραση. Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για απελευθέρωση κρατουμένου. Οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι αυτοί που εκτελούσαν τις δύο από τις τρεις βάρδιες φύλαξης της κρατούμενης.  Η απόδραση έγινε πιθανότατα μεταξύ 1.30 τη νύχτα και 5 το πρωί, από την μπαλκονόπορτα του θαλάμου, όπου βρέθηκε ανοιχτό, αλλά όχι παραβιασμένο, το λουκέτο. Η Βίκυ Σταμάτη έφυγε παίρνοντας όλα της τα πράγματα. 

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη 

Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες απόδρασης της Βίκυς Σταμάτη.

Η κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη απέστειλε έγγραφο προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, ζητώντας να αναλάβει Εισαγγελέας Εφετών την έρευνα για την εξακρίβωση των συνθηκών απόδρασης της Β. Σταμάτη από το Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί να διερευνηθεί εάν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, είτε  από τους υπεύθυνους για τη φύλαξη της κρατουμένης, είτε από άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα, ενώ ζητεί να εξεταστούν μάρτυρες, να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις και να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα της έρευνας με αιτιολογημένο πόρισμα.

Στο έγγραφο που απέστειλε η κ. Κουτζαμάνη επισυνάπτονται και σημερινά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο.

Φραγκίσκος Ραγκούσης: Τι μου είπε η Βίκυ Σταμάτη χθες το βράδυ που μιλήσαμε 

«Κάνω έκκληση στην Βίκυ Σταμάτη να γυρίσει», τόνισε ο συνύγορός της Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι δεν ενημερώθηκε για την απόδραση της Βίκυς Σταμάτη παρά πριν από λίγη ώρα και τόνισε ότι δεν είχε αντιληφθεί κάτι για τις προθέσεις της. Οπως είπε η τελευταία φορά που μίλησε μαζί της ήταν χθες το  βράδυ, γύρω στις 9. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας  τον ευχαρίστησε για τα όσα έχει κάνει για εκείνη και του είπε ότι τίποτα δεν θα την εμποδίσει από το να είναι μαζί με το παιδί της και ότι το προτιμά από το να πεθάνει στο Δρομοκαίτειο. «Ηταν απογοητευμένη και έκλαιγε», πρόσθεσε, ενώ κλείνοντας της έκανε έκκληση να γυρίσει γιατί όπως είπε μόνο έτσι θα μπορεί να είναι πραγματικά δίπλα στο παιδί της.

Στην παρέμβασή του στο Mega στη συνέχεια ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι η Βίκυ Σταμάτη του είχε πει: «Εγώ δεν θα πεθάνω στο Δρομοκαΐτειο τρελή κι εγκαταλελειμμένη. Εγώ θα πάω στο παιδί μου. Σας γράφω ένα γράμμα, θα το βρείτε». Παράλληλα, ο συνήγορος της κυρίας Σταμάτη εξέφρασε φόβουςπως δεν αποκλείεται να κάνει κακό στη ζωή της.

Διαβάστε επίσης: 

 Καταγγελία σοκ από τη Βίκυ Σταμάτη : «Φρουρός από το Δρομοκαΐτειο μου επιτέθηκε και με ξυλοκόπησε»

 "Χάνω πολύτιμες στιγμές από το παιδί μου!" Η σπαρακτική έκκληση της Βίκυς Σταμάτη στην τελευταία συνέντευξή της- ΒΙΝΤΕΟ