ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «κόλπο» του Βαρουφάκη με τη Λαγκάρντ. Πάει για νέο «Deal» με το ΔΝΤ

Αποστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών είναι να βρεθεί το modus vivendi με το ΔΝΤ ώστε η νέα συμφωνία να αποτελέσει «επαρκή βάση» για τη συνέχιση της αξιολόγησης από την πλευρά του Ταμείου, εξέλιξη που θα ξεμπλόκαρε σε προσυμφωνημένο ορίζοντα τη δόση των 3,5 δισ. του ΔΝΤ, ή τμηματικά 1,7 και 1,7 δισ.

 

Για το λόγο αυτό ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει στις βαλίτσες του οδικό χάρτη για την επίτευξη των μεταρρυθμιστικών στόχων του Μνημονίου, -το οποίο για το ΔΝΤ ισχύει ακόμα-. Ο υπουργός Οικονομικών προσκομίζει στην Ουάσιγκτον σειρά προτάσεων επί των οποίων προσδοκά έστω και τμηματική συμφωνία, ενώ θα ζητήσει από την Κρισιτίν Λαγκάρντ να ενεργοποιηθεί θέτοντας πρόταση πολιτικής επί τάπητος στο προσεχές Eurogroup στις 24 Απριλίου στη Ρήγα. 

Από ελληνικής πλευράς γίνεται σαφής προσπάθεια να κατέβουν οι τόνοι σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος για ελιγμούς, ενώ σε πολιτικό επίπεδο η ένταση διατηρείται υψηλά με διαρροές για εκλογές, την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα και τις κινήσεις για άντληση πόρων εκτός του πλαισίου της ΕΕ.

Σε αυτό το πολυπαραγωγικό σκηνικό ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά από τη σύγκλιση του κυβερνητικού συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο συμμετείχαν οι κκ Δραγασάκης και Τσακαλώτος και διεξήχθη υπό τον πρωθυπουργό, κινήθηκε για την ενεργοποίηση του ΔΝΤ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ή ακόμα και έξω από αυτό.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι διατεθειμένος –εφόσον χρειαστεί- να συζητήσει ένα νέο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και στήριξης με το ΔΝΤ. Στόχος είναι να βρεθεί τρόπος απαγγίστρωσης από το προηγούμενο πρόγραμμα «Μνημόνιο» και χώρος για ένα new deal με το ΔΝΤ.

Οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες όμως, ενώ η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο αναζητώντας ρευστότητα, συμφωνία για να σταματήσει ο κατήφορος της οικονομίας και τρόπο να ανακόψει την εκροή καταθέσεων.

πηγή : sofokleousin.gr

 "Οι πλούσιοι συνεχίζουν να μην πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα"- Τί ειπώθηκε μεταξύ Τσίπρα- Λαγκάρντ

 Ένοχος για νόθευση της λίστας Λαγκάρντ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αθώος για την κατηγορία της απιστίας. Πώς εξελίχθηκε η δίκη

 Σκάει «βόμβα» στη λίστα Λαγκάρντ. Πολιτικός της προηγούμενης κυβέρνησης με λογαριασμό 5 εκ ευρώ!