ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Wall Street Journal: Επίδειξη ανυπακοής η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα.

Ως ριψοκίνδυνο «σινιάλο ανεξαρτησίας» το οποίο δεν απευθύνεται τόσο στους ευρωπαϊους εταίρους της Αθήνας όσο στο εσωτερικό ακροατήριο χαρακτηρίζει σημερινό δημοσίευμα των Wall Street Journal την επερχόμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, τη στιγμή που η Ελλάδα αναζητά επειγόντως χρήματα για να καλύψει τις εσωτερικές αλλά και δανειακές υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βαδίζει αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα σε λεπτή γραμμή, καθώς στοχεύει να επιδείξει στους ψηφοφόρους του μια ανεξάρτητη πορεία χωρίς ωστόσο να εκνευρίσει την ΕΕ τη στιγμή που διαπραγματεύεται με στόχο την άμεση καταβολή χρηματοδότησης».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι Έλληνες αξιωματούχοι και αναλυτές εξωτερικής πολιτικής επιμένουν ότι η χρηματική βοήθεια δεν είναι ο στόχος της επίσκεψης. Άλλωστε τα οικονομικά της Ρωσίας δεν είναι ιδιαίτερα ανθηρά αυτόν τον καιρό ενώ υπάρχει και περιορισμένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε δεν αποτελεί βιώσιμη πηγή χρηματοδότησης.
Αντίθετα, η επίσκεψη στόχο έχει να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους με μια επίδειξη ανυπακοής απέναντι στους ευρωπαίους πιστωτές, λένε.

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα θυμίζει τη μακρά ιστορία θερμών διπλωματικών δεσμών μεταξύ των δύο ορθόδοξων χωρών αλλά και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια της Αθήνας προκειμένου να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

«Οι αναλυτές λένε ότι το ταξίδι του κ. Τσίπρα είναι απίθανο να αποδώσει απτά οφέλη, θα επιφέρει αντίθετα κινδύνους αυξάνοντας τη δυσπιστία ανάμεσα στην Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου και του Βερολίνου», υποστηρίζεται.

«Τα οφέλη για τον κ. Πούτιν είναι πιο προφανή, καθώς το Κρεμλίνο θέλει διακαώς να καταδείξει τις ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης απέναντι στην πολιτική της Ρωσίας για την Ουκρανία», συνεχίζει η εφημερίδα που αναφέρεται στην πρόσφατη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου υπογράμμιζε τη διαφωνία του για την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα.

 

πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε σχετικά: