ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού συμφώνησαν Μέρκελ και Τσίπρας

Δύο σημαντικά μέτωπα, εκείνα του πλεονάσματος και των ιδιωτικοποιήσεων, φαίνεται πως έκλεισαν στη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

 

 

Κατά τις πληροφορίες, στο ραντεβού επιβεβαιώθηκε η συμφωνία για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,2% έως 1,5% τόσο εφέτος όσο και το 2016, καθώς και για το πλαίσιο προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Σύγκλιση υπήρξε και στο θέμα της ενίσχυσης της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, ανοιχτά ωστόσο παραμένουν ακόμη τα θερμά ζητήματα του ασφαλιστικού, των εργασιακών και του ΦΠΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησης ζήτησε να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος Απριλίου. Οπως τόνιζαν πηγές του Μαξίμου, η συνάντηση έγινε «σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα» και ο «πρωθυπουργός ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου».

Κατ' αρχήν συμφωνία υπάρχει και προκειμένου να γίνει προσπάθεια επίσπευσης των διαπραγματεύσεων στο  Brussels Group  τις αμέσως επόμενες μέρες, προκειμένου να εξαντληθούν οι δυνατότητες για την σύγκλιση έκτακτου Eurogroup και λύση έως τις 30 Απριλίου.

Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι η ελληνική πλευρά περιμένει θετικό αποτέλεσμα από το αυριανό Eurogroup στην Ρίγα της Λετονίας και ότι «η συμφωνία για το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις είναι πολύ κοντά».
Στη συνάντηση των Βρυξελλών, η Ανγκελα Μέρκελ συνοδευόταν από τον διπλωματικό σύμβουλό της Μέγιερ Λάντρουτ και ο Αλέξης Τσίπρας από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Στα θετικά μηνύματα της ημέρας ήταν και η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι εφικτή παρά τις καθυστερήσεις και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τμηματική απελευθερωση της δόσης των 7,2 δις ευρώ.

 «Μας είπαν ψέματα η Μέρκελ και ο Σόιμπλε για την ελληνική κρίση»

 Ο Τσίπρας ζήτησε από την Μέρκελ συμφωνία τώρα – Όλο το παρασκήνιο