ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ 15,2 μονάδων έναντι της ΝΔ

Προβάδισμα 15,2 μονάδων διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου έναντι της Ν.Δ. που δεν φαίνεται να μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία μιας δύσκολης διαπραγματεύσης και των πιέσων που ασκούν οι διεθνείς πιστωτές. 

 

 

 

Αυτό καταδεικνύει η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για την Εφημερίδα των Συντακτών. 

Στο ερώτημα «αν είχαμε σήμερα εκλογές ποιο κόμμα θα ψηφίζατε» το 36,2% των ερωτηθέντων απάντησε τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν Ν.Δ. με 21%, το Ποτάμι με 6,7%, η Χρυσή Αυγή με 5,4%, το ΚΚΕμε 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,1% και τελευταίο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 3,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 12,9%.

Περισσότερος ρεαλισμός, μειωμένες σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, έντονος προβληματισμός και επιμονή στις «κόκκινες γραμμές» είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Πανελλαδικής Πολιτικής Ερευνας Μαΐου της εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Η αξιολόγηση της κυβέρνησης από τους πολίτες εμφανίζει κάμψη, αφού «θετικά και μάλλον θετικά» απαντά σήμερα το 53,2%, έναντι 83,6% τον Φεβρουάριο. Η κάμψη αυτή καταγράφεται και σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς το 47,6% εκτιμά ότι η κυβέρνηση τα πηγαίνει χειρότερα απ’ ό,τι προσδοκούσε, ποσοστό που ένα μήνα μετά τις εκλογές βρισκόταν μόλις στο 6,8%.

Στο επίκεντρο των αξιολογικών κρίσεων των πολιτών βρίσκεται σαφώς η πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι περιπλοκές της οποίας προκαλούν εμφανή προβληματισμό. Στο πλαίσιο αυτό το 54,2% εξακολουθεί να θεωρεί ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό ή μάλλον σωστό τρόπο, ποσοστό που τον Φεβρουάριο ανερχόταν στο θηριώδες 81,5%.

Το 56,7% θεωρεί ότι πρέπει να μείνουν απαραβίαστες οι κόκκινες γραμμές που αφορούν ασφαλιστικό και εργασιακά.

Διαβάστε επίσης: 

 Σε μηνύματα σύγκλισης προσδοκά η Αθήνα στο Eurogroup