ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προς αναζήτηση πολιτικής λύσης, στο ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Μια πολιτική λύση, που θα επιβεβαιώνει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και θα ανοίγει το δρόμο για μια συμφωνία-πακέτο, το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου, επιδιώκει η ελληνική πλευρά στην κρισιμότατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, το βράδυ της Πέμπτης στη Ρίγα της Λετονίας, μετά το επίσημο δείπνο, που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου Κορυφής.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει για την ανάγκη άμεσης οικονομικής ανάσας για τη χώρα έτσι ώστε σε πρώτη φάση, να μπορέσει η Ελλάδα να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση χωρίς να υπάρξει πιστωτικό γεγονός με ανυπολόγιστα αποτελέσματα για την ίδια και την Ευρώπη στο σύνολό της και σε δεύτερη φάση να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η συμφωνία ως τα τέλη του Ιουνίου.

Τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην τετράμηνη διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζονται σημαντικά, με το Μέγαρο Μαξίμου να τονίζει ότι βρισκόμαστε προ των πυλών της συμφωνίας. 
 
Με την ελληνική κυβέρνηση να έχει διαμηνύσει ανοιχτά ότι η δόση του ΔΝΤ, η οποία πρέπει να αποπληρωθεί στις 5 Ιουνίου, δεν μπορεί να πληρωθεί, καθώς δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα ταμειακά διαθέσιμα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφέρει το πρόγραμμα προτάσεων της ελληνικής πλευράς τονίζοντας ότι η χώρα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο υπογραμμίζοντας ότι είναι ευθύνη των εταίρων να στηρίξουν την Ελλάδα στην κρίσιμη αυτή στιγμή. Μάλιστα αρκετοί είναι εκείνοι που αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει τις προτάσεις που υπήρχαν και στην επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή ηγεσία πριν το Eurogroup για την χρηματοδότηση της χώρας μέσω των κερδών της ΕΚΤ (1,9 δισ ευρώ) του ποσό από το ΤΧΣ (1,18 δισ. ευρώ) αλλά και την δόσης των 7,2 δισ. ή έστω μέρος αυτής που οφείλεται στη βάσει του προηγούμενου μνημονίου.

Στην ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής συμμετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Διαβάστε σχετικά: